Do kontroverze je došlo nakon što je New York Times objavio da je Twitter otpustio najmanje 200 zaposlenika, ili 10 posto svoje već umanjene radne snage.      Foto: AFP

Izvještaji o još otpuštanja na Twitteru su se pojavili jer je vlasnik Elon Musk ušao u rasističku kontroverzu koja je riskirala da oglašivače još više udalji od platforme koja se bori s problemima.

Musk je američke medije u nedjelju nazvao "rasističkim" nakon što su brojne američke novine objavile da će prestati objavljivati popularni strip čiji je kreator crnce nazvao grupom koja mrzi.

Musk, direktor kompanije za električne automobile Tesla i Twittera, komentarisao je reakciju na govor Scotta Adamsa, tvorca dugogodišnjeg stripa "Dilbert" - satiričnog pogleda na kancelarijski život.

Adams, kao i Musk, sve više izaziva kontroverze svojim stavovima o društvenim pitanjima.

„Veoma dugo su američki mediji bili rasistički usmjereni prema nebijelcima, a sada su rasistički raspoloženi prema bijelcima i Azijatima“, napisao je Musk u objavi na Twitteru, gdje je vratio hiljade korisnika kojima je bio zabranjen pristup zbog govora mržnje.

"Isto se dogodilo s elitnim koledžima i srednjim školama u Americi. Možda mogu pokušati da ne budu rasisti."

“Vrtložna turneja”

„Kao da je Elon Musk na vrtložnoj turneji kako bi pokušao ugasiti Twitter“, rekao je nezavisni tehnički analitičar Rob Enderle iz Enderle grupe.

Kontroverza je nastala nakon što je New York Times objavio da je Twitter otpustio najmanje 200 zaposlenih, ili 10 posto svoje već oslabljene radne snage.

Novi krug otpuštanja uključivao je menadžere proizvoda, stručnjake za velike podatke i inženjere koji rade na mašinskom učenju i pouzdanosti platforme.

Twitter nije odmah potvrdio izvještaje kada ga je kontaktirala novinska agencija AFP.

Esther Crawford, zadužena za razvoj proizvoda društvene mreže, potvrdila je na Twitteru da je ona jedna od otpuštenih zaposlenica.

"Najgora ocjena koju ste mogli imati gledajući me kako dajem sve od sebe na Twitteru 2.0 je da su moj optimizam ili naporan rad bili greška", napisala je u postu.

Još jedan zaposlenik, Martijn de Kuijper, napisao je u subotu na Twitteru: "Izgleda da sam otpušten", nakon što više nije mogao pristupiti svojim e-mailovima sa skijanja u francuskim Alpama.

TRT Balkan