Ford planira da polovina njegove globalne proizvodnje budu električna vozila do 2030.      Foto: Reuters

Čelnici proizvođača automobila u Dearbornu, Michigan, objavili su to u ponedjeljak u e-mailu koji su poslali svim zaposlenim u ovoj kompaniji, rekavši da će 2.000 radnika s punim radnim vremenom biti otpušteno zajedno s još 1.000 radnika koji rade po ugovoru na određeno vrijeme, piše Associated Press.

Rezovi predstavljaju gotovo 6 posto od 31.000 radnika s punim radnim vremenom u SAD-u i Kanadi. Fordovih 56.000 sindikalnih radnika u fabrici nije pogođeno. Neki radnici u Indiji će također izgubiti posao.

Gubitak radnih mjesta dolazi u vrijeme neviđenih promjena u automobilskoj industriji koja je više od 100 godina zarađivala za život prodajom vozila na naftni pogon. Vlade širom svijeta pokušavaju eliminirati automobile s unutrašnjim sagorijevanjem kako bi ublažile utjecaj klimatskih promjena.

Kompanije poput Forda već neko vrijeme smanjuju broj radnika, iako i dalje generiraju novac za finansiranje razvoja električnih vozila.

Ford je rekao kako planira da polovina njegove globalne proizvodnje budu električna vozila do 2030.

Izazovi investiranja u električna, hibridna i autonomna vozila, dok se istovremeno moraju izvršiti popravke motora kako bi se zadovoljili novi propisi o čistom zraku, primorali su proizvođače automobila u cijelom svijetu da smanje fiksne troškove i pojednostave svoje portfelje modela.

FENA