Riječ je o Kur’anu koji je štampan na 40 jezika i dijalekata.         Foto: AA

Turska fondacija Diyanet i Uprava za vjerske poslove Republike Turkiye su, u okviru projekta "Neka Kur’an bude moj poklon", u 85 država podijelili 1,5 miliona primjeraka Kur’ana, svete knjige muslimana, koji su štampani na 40 jezika i dijalekata.

Predsjedavajući Upravnog odbora Turske fondacije Diyanet Izani Turan rekao je da ta organizacija radi na dostavljanju humanitarne pomoći potlačenim i ugroženim ljudima širom svijeta, a da ujedno provodi i aktivnosti koje će upotpuniti duhovne potrebe društava.

Ističući kako projekt "Neka moj poklon bude Kur’an" predstavlja okosnicu tih aktivnosti, Turan je kazao da tako nastoje da Kur'an, kao knjiga misli, zahvalnosti i zikra, uđe u svaki dom.

"Mi dostavljamo Kur'an, Božiju riječ, našoj braći i sestrama koji nisu vidjeli Kur'an kao Mushaf tokom svog života. Svoju knjigu života predstavljamo našoj braći i sestrama u svim slojevima društva, koji ne mogu da dođu do Kur'ana. Obrazovne ustanove, bolnice i zatvori su među prioritetima u našoj zemlji, dok su sirotišta, medrese i škole prioriteti u inostranstvu. Naročito u afričkim zemljama gdje su glad i siromaštvo na najvišem nivou, djeca pokušavaju da uče Kur'an na komadima drveta i kože zvanim luh i pokušavaju da budu hafizi. Kur'an koji predstavljamo ovim ljudima olakšava im život i čini ih veoma sretnim", kazao je Turan.

Riječ je o Kur’anu koji je štampan na 40 jezika i dijalekata, uključujući turski, engleski, njemački, francuski, italijanski, španski, japanski, kineski amherski, azerbejdžanski, bambara, bosanski, bugarski, čechewa, danski, darica, zapadnoarmenski, istočnojermenski, perzijski, gruzijski, hindu, kazahstanski, kirgiski, kurdski, mađarski, malajalam, mongolski, uzbečki, portugalski, rumunski, ruski, samoanski, šona, svahili, tamilski, tatarski, ukrajinski, ujgurski i joruba.

"Kako bismo pomogli ljudima kojima je to potrebno da oblikuju svoje živote na osnovu Kur'ana, u periodu od 2016. godine smo u 85 država, uključujući i Turkiye, podijelili 1.500.000 Kur'ana", dodao je Turan.

Najavivši da se projekt nastavlja i ove godine, Turan je kazao da je planirano da se podijeli 300.000 Kur’ana.

Turan je također pojasnio da građani zainteresirani za učešće u ovom projektu mogu to učiniti kupovinom Kur’an po simboličnoj cijeni putem SMS poruke u Turkiye ili doniranjem sredstava putem interneta, a sve detalje o tome mogu naći na stranici "bagis.tdv.org".

TRT Balkan / agencije