Ankara i međunarodne grupe za ljudska prava više su puta osudile grčku nezakonitu praksu vraćanja tražitelja azila.      Foto: AA

Turska obalna straža spasila je 424 migranta nakon što su ih grčke vlasti potisnule u turske teritorijalne vode.
Nakon što su primili informaciju da postoje grupe migranata u gumenim čamcima uz obalu okruga Dikili u zapadnoj pokrajini Izmir, timovi su poslani u to područje, te su spašena ukupno 302 migranta, saopćilo je u ponedjeljak zapovjedništvo obalne straže.
Nadalje, timovi obalne straže spasili su ukupno 11 migranata uz obalu okruga Datca i Bodrum u zapadnoj pokrajini Mugla, navodi se u drugom saopćenju.

Pored toga, grupa od 87 migranata koja se borila u čamcu u blizini okruga Kusadasi izvučena je na obalu u Aydinu, navodi lokalna obalna straža.

Ilegalna vraćanja migranata

U odvojenoj operaciji, Turske obalne straže pronašle su 24 migranta u blizini obale Ayvacika u sjeverozapadnoj pokrajini Canakkale nakon što su ih grčke snage vratile nazad u turske teritorijalne vode.
Turkiye je bila ključna tranzitna tačka za tražitelje azila koji žele preći u Evropu kako bi započeli novi život, a posebno za one koji bježe od rata i progona.

Grupe za ljudska prava i medijske kuće često su izvještavale o nezakonitim odbijanjima i drugim kršenjima ljudskih prava od grčkih vlasti.
Ankara i međunarodne organizacije za ljudska prava osuđivale su grčku ilegalnu praksu vraćanja tražitelja azila, rekavši da krši humanitarne vrijednosti i međunarodno pravo ugrožavajući živote ranjivih migranata, uključujući žene i djecu.

TRT Balkan