Međunarodna zajednica oštro je kritikovala grčku vladu zbog njene prakse prema tražiteljima azila, optužujući Grčku za kršenje humanitarnih vrijednosti i međunarodnog prava.      Foto: AA

Obalna straža Turkiye spasila je 134 migranta koje je Grčka vratila u turske teritorijalne vode i uhvatila 69 u pokušaju ilegalnog prelaska.

Komanda obalne straže Turkiye saopćila je u ponedjeljak da su operacije spašavanja izvedene kod turskih obala Mugle i Izmira u Egejskom moru.

U okrugu Mugla u Bodrumu, turska obalna straža uhvatila je 32 strana državljana koji su pokušavali ilegalno preći gumenim čamcima i spasila je 16 migranata koje su grčke jedinice vratile u turske teritorijalne vode.

Pet migranata u gumenom čamcu koje su grčki zvaničnici vratili u turske teritorijalne vode također je spašeno u okrugu Datca u Mugli.

U međuvremenu, spašeno je 113 neregularnih migranata koje su grčke vlasti ilegalno vratile u turske teritorijalne vode, a 37 je zarobljeno kod zapadne provincije Izmir.

Svi migranti su odvedeni u pokrajinske službe za migracije.


Grčka ilegalna vraćanja


Turkiye je bila ključna tranzitna tačka za tražitelje azila koji pokušavaju preći u Evropu kako bi započeli nove živote, posebno za one koji bježe od rata i progona.

Grupe za ljudska prava i mediji često su izvještavali o grčkom nezakonitom odbijanju i drugim kršenjima ljudskih prava.

Ankara i svjetske grupe za ljudska prava su u više navrata osudile grčku nezakonitu praksu odbijanja tražitelja azila, navodeći da se time krše humanitarne vrijednosti i međunarodno pravo ugrožavajući živote ranjivih migranata, uključujući žene i djecu.


TRT World