U publikaciji su slikovito fotografijama prikazana izraelska kršenja ljudskih prava u Gazi.     Foto: AA Archive

Nova publikacija Anadolije “Dokazi” predstavlja fotografije i slike, koje živo razotkrivaju izraelske zločine u Gazi, služeći kao ključni dokaz za suđenje Izraelu za ratne zločine.

Više od 15.500 Palestinaca, uključujući 6.000 djece i više od 4.000 žena, izgubilo je život u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra.

Dok su mnoge zemlje, posebno zapadne, šutjele o napadima koje je Izrael izveo ne praveći razliku između žena i djece, neke su iznijele tezu o "nedovoljnim dokazima" za masakre.

Kako bi se suprotstavila ovim tvrdnjama, Anadolija je odlučila sastaviti snimke fotoreportera i snimatelja, koji su bili na terenu od početka napada, u knjigu koja će biti dokaz međunarodnog prava.

Knjiga koju je pripremio stručni tim na turskom, engleskom i arapskom jeziku objavljena je pod naslovom "Dokazi".

U publikaciji su fotografijama slikovito predstavljena izraelska kršenja ljudskih prava u Gazi. Uključene su i fotografije artiljerijskih granata od bijelog fosfora, koje je koristila izraelska vojska u gusto naseljenim civilnim područjima Gaze, što se prema Konvenciji UN-a o konvencionalnom oružju smatra zločinom.

Uz to, knjiga sadrži uvod francuskog advokata Gillesa Deversa, koji se zalaže za palestinske žrtve na Međunarodnom krivičnom sudu. Devers je fotografije i videozapise, koje su snimili novinari Anadolije, opisao kao "temeljne dokaze" koji u potpunosti razotkrivaju počinjene zločine.

Anadolija dokumentirala ratne zločine

Predsjednik i izvršni direktor Anadolije Serdar Karagoz, u predgovoru knjige, naveo je da su od 7. oktobra napadi, koje je pokrenula izraelska vlada na čelu s premijerom Benjaminom Netanyahuom, na Gazu zabilježeni u historiju kao kršenje osnovnih principa ljudskih prava i međunarodnog prava.

„Napadi, koji se protežu na bolnice, bogomolje, škole, ambulante, humanitarne organizacije, centre UN-a i infrastrukturne objekte, dodatno su pojačali opsadu koja se godinama odvijala u Gazi“, rekao je Karagoz.

Naglasio je da se Izrael treba povući na granice iz 1967. godine u skladu sa međunarodnim pravnim principima i rezolucijama UN-a, te uspostaviti nezavisnu palestinsku državu s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

“Među dokumentiranim dokazima nalaze se fotografije fotoreportera Anadolije, koje su među dokazima koje je dokumentirao Amnesty International, a prikazuju da je izraelska vojska koristila artiljerijske granate bijelog fosfora u područjima Gaze naseljenim civilima”, rekao je.

Karagoz je rekao da knjiga sadrži dokazne baze u vezi sa spisima međunarodnih pravnih organizacija protiv izraelske administracije, te daje informacije o pravnoj definiciji u okviru međunarodnih propisa i zakona, kao i o krivičnim sankcijama predviđenim za ova krivična djela.

“Nadamo se da će knjiga, objavljena pod nazivom 'Dokazi', doprinijeti da izraelska administracija pod vodstvom premijera Netanyahua bude odgovorna za ratne zločine počinjene prema međunarodnom pravu i ponavljamo našu odlučnost da kršenja ljudskih prava u Gazi stavimo na svjetsku agendu", dodao je on.

TRT Balkan