Turkiye se žalila na ponovljene provokativne radnje i retoriku Grčke u regionu posljednjih mjeseci, uključujući naoružavanje otoka u blizini turskih obala koji su demilitarizovani prema ugovornim obavezama.     Foto: AA

Turkiye je rekla da nema ništa novo u izvještajima koji kruže grčkim medijima koji prikazuju sukob između obalske straže dvije nacije u Egejskom moru.

U saopćenju turske obalne straže navodi se da su stari snimci kružili u srijedu kao da su novi, a zapravo se to dogodilo mnogo ranije u januaru.

Turska obalna straža je saopštila da je već 5. januara podijelila video na kojem se vidi kako pripadnici grčke obalne straže navodno maltretiraju ribarska plovila pod turskom zastavom dok su obavljali ribolovne aktivnosti uz obalu rta Tekagac u okrugu Didim u zapadnoj pokrajini Aydin.

Na snimku se vidi kako brod turske obalne straže odvozi sredstva grčke obalne straže iz tog područja, omogućavajući turskim ribarskim brodovima da nastave s ribolovnim aktivnostima.

"Kada je brod grčke obalne straže pucao u zrak tokom uklanjanja iz tog područja, brod turske obalne straže je uzvratio s kamatama pucajući u zrak", navodi se.

„Dana 1. februara 2023. godine, snimak grčke obalne straže koja puca u zrak dok bježi s broda turske obalne straže podijeljen je na nekim grčkim informativnim portalima i društvenim mrežama kao da se spomenuti incident upravo dogodio “, navodi se u saopštenju.

Naoružavanje egejskih otoka

Turkiye, članica NATO-a više od 70 godina, žalila se na ponovljene provokativne radnje i retoriku Grčke u regionu posljednjih mjeseci, uključujući naoružavanje otoka u blizini turskih obala koji su demilitarizirani prema ugovornim obavezama. Ankara kaže kako ti potezi frustriraju njene napore u nadi za mir.

Turkiye često kritikuje Grčku zbog militarizacije otoka u Egejskom moru u blizini turske obale koji su demilitarizirani prema dugogodišnjim ugovorima.

Grčka je nedavno izvela vojnu vježbu na egejskom otoku Rodos, samo 84 kilometra (52 milje) od turskog obalnog grada Fethiye.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao da Ankara nema problema sa susjednom Grčkom sve dok se ona "ne petlja" s Turkiye u Egejskom moru.

TRT Balkan