Turkiye je važan ekonomski partner i investitor na zapadnom Balkanu, što govori i na hiljade radnih mjesta otvorenih posredstvom predstavništava ove zemlje. Foto: Reuters

Republika Turkiye jedan je od najvažniji partnera zemalja zapadnog Balkana, te se od predstojeće posjete predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Bosni Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj sredinom naredne sedmice očekuju dodatni pomaci u već dobroj saradnji ovih država u političkom i ekonomskom smislu.

Osim jakih kultno-historijskih veza, u ovom dijelu svijeta u proteklim godinama Turkiye je igrala važnu ulogu na uspostavljanju trajnog i održivog mira, ali i dijaloga u pogledu smirivanja pojedinih političkih tenzija. Kroz trilateralne sastanke, uz posredstvo Turkiye, poboljšanja je saradnja u mnogim društveno-političkim oblastima između Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Isto tako, Turkiye je važan ekonomski partner i investitor na zapadnom Balkanu, što govori i na hiljade radnih mjesta otvorenih posredstvom predstavništava ove zemlje, ali i turskih kompanija koje posluju na prostoru od Sjeverne Makedonije, preko Kosova i Crne Gore, do Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U proteklom periodu potpisivani su i mnogi ugovori o trgovinskoj razmjeni, gdje je Turkiye posebno povoljne uslove dala kompanijama iz zemalja zapadnog Balkana, što je direktno utjecalo i na otvaranje novih radnih mjesta u firmama čije je sjedište u zemljama ovog regiona.
Republika Turkiye, posredstvom Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), finansirala je obnovu, između ostalih, mnogih kulturno-historijskih objekata, prije svih u Bosni i Hercegovini, ali i potakla proizvodnju i pomogla pokretanja poslovanja u brojnim domaćim kompanija u državama zapadnog Balkana.
Gradovi i općine Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, ali i Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije su se pobratimili sa turskim, sa kojima ostvaruju uspješnu saradnju na lokalnom nivou u svim životnim poljima i resursima.
Veliku saradnju Turkiye i države na Balkanu ostvaruju i kroz sport. Tradicionalno veliki broj fudbalera, košarkaša i drugih sportista karijere gradi u državi na dva kontinenta, a turska sportska infrastruktura jedna je od najboljih u svijetu.
Turkiye i BiH uvijek jedna uz drugu
Trodnevnu posjetu predsjednik Erdogan počet će u Bosni i Hercegovini, u koju će doputovati u utorak, 6. septembra, i gdje će se sastati sa državnim vrhom ove zemlje, koja je posljednjih godina u dubokoj političkoj krizi.
Turkiye i Bosna i Hercegovina imaju čvrste i istinski prijateljske veze. Zvanične diplomatske odnose dvije države uspostavile su 29. augusta 1992. godine.
"Mir i stabilnost regije i Evrope direktno su povezani sa mirom i stabilnošću Bosne i Hercegovine. Važno je fokusirati se na očuvanje multietničkog, multikulturalnog i multireligijskog društvenog tkiva Bosne i Hercegovine i povećanje razvoja i blagostanja Bosne i Hercegovine“, navedeno je prije nekoliko dana u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turkiye povodom obilježavanja 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa sa BiH.
Turkiye je i jedna od prvih zemalja koja je priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine. Jedna uz drugu Bosna i Hercegovina i Turkiye bile su i u najtežim historijskim trenucima. Nakon što je Turkiye pružila veliku pomoć i u obnovi Bosne i Hercegovine nakon rata koncem prošlog vijeka, BiH je bila prva zemlja koja je podržala demokratski izabranu vlast Turkiye u noći 15. jula 2016. godine, kada je u ovoj državi voljom i hrabrošću njenog naroda, vojske i rukovodstva odbranjena demokratija, odnosno kada je osujećen pokušaj državnog udara koji je pokušala izvršiti teroristička organizacija FETO.
Mnoge kompanije iz Turkiye posluju dugi niz godina u Bosni i Hercegovini. Otvorene su i mnoge turske obrazovne i kulturne ustanove u BiH, kao što su Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), Maarif škole i Institut ”Yunus Emre”, koji su prisutni i u drugim zemljama regije, ali i šire.
Odnosi sa Srbijom najbolji u historiji
Drugog dana službene posjete zapadnom Balkanu Erdogan će 7. septembra otputovati u Beograd, glavni grad Srbije, u kojem će također razgovarati sa zvaničnicima ove zemlje.
Zvanični diplomatski odnosi Turkiye i Srbije uspostavljeni su 1879. godine. Povodom jubileja 140 godina diplomatskih odnosa sa Turkiye 2019. u Srbiji je i izdata posebna poštanska marka.
Turkiye je značajan investitor i u Srbiji. Posljednji primjeri su i otvaranje proizvodnih pogona uspješnih turskih kompanija, i to na jugu Srbije, u manje razvijenim područjima ove zemlje, što je doprinijelo sve boljim odnosima ovih država.
”Odnosi Turske i Srbije su najbolji u historiji i nastojat ćemo ih još više unaprijediti u narednom periodu”, istakao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, nakon jedne od nedavnih posjeta Republici Turkiye.
Sve obuhvatnija saradnja i sa Hrvatskom
Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan predstojeću mini diplomatsku turneju po Balkanu završit će zvaničnom posjetom Republici Hrvatskoj 8. septembra ove godine. Turski predsjednik boravit će u Hrvatskoj, zemlji s kojom Turkiye gaji prijateljske veze već tri decenije, na poziv hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.
Erdogan će se tokom posjete, osim s Milanovićem, sastati sa predsjednikom Sabora Goranom Jandrokovićem te sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, s kojim će potom otputovati u Sisak, grad sa nešto više od 40.000 stanovnika smješten jugoistočno od glavnog grada Zagreba, gdje će zvanično otvoriti islamski kulturni centar u okviru kojeg je i džamija.
Turkiye i sa Hrvatskom posljednjih godina bilježi sve obuhvatniju političku i ekonomsku saradnju, ali i u područjima kinematografije, muzike, književnosti, gastromonije.

TRT Balkan / agencije