Lideri iz 10 zemalja i međunarodnih organizacija prisustvovali su Međunarodnoj konferenciji o razvoju i migracijama.        Foto: AA

Više od 20 nacija i međunarodnih organizacija, uključujući Turkiye, složilo se da pokrenu “Rimski proces“ za sprečavanje i rješavanje neregularnih migracija i trgovine ljudima.

Međunarodna konferencija o razvoju i migracijama u nedjelju, koja je bila italijanska "vanjskopolitička inicijativa", dočekala je lidere i visoke diplomate iz mediteranskih zemalja, Bliskog istoka i Zaljeva.

U domaćinstvu italijanske premijerke Giorgie Meloni, učesnici su razgovarali o održivim rješenjima u borbi protiv neregularnih migracija i koracima koji se mogu poduzeti kako bi se spriječila migracija u korijenu.

Zemlje učesnice i međunarodne organizacije – uključujući Međunarodni monetarni fond, Islamsku razvojnu banku i Svjetsku banku – složile su se da pokrenu Rimski proces, opisan kao "strateška, sveobuhvatna, inkluzivna, višegodišnja platforma za kolektivno djelovanje".

Prema zaključcima konferencije koje je objavila italijanska vlada, Rimski proces ima za cilj da se pozabavi osnovnim uzrocima prisilnog raseljavanja i da spriječi i uhvati se ukoštac sa neregularnim migracijama i trgovinom ljudima širom šireg mediteranskog regiona, Bliskog istoka i Afrike.

"Učesnici su se obavezali da će dosljedno raditi zajedno sa zajedničkim i diferenciranim pristupom u planiranju, mobiliziranju najprikladnijih sredstava i implementaciji inicijativa i projekata saradnje za razvoj zemalja porijekla", navodi se u saopštenju.

Da bi se to postiglo kroz inicijative i projekte, stranke će se fokusirati na socioekonomski razvoj, borbu protiv siromaštva i socijalnu zaštitu, kao i otvaranje radnih mjesta i razvoj vještina kroz kvalitetno obrazovanje.

Napori u pogledu sistema i procedura azila i upravljanja migracijama i saradnje kako bi se osigurala predvidljiva i pravična podjela tereta također su među tačkama dnevnog reda.

"Učesnici su ponovo potvrdili svoju posvećenost rješavanju pokretača neregularnih migracija i prisilnog raseljavanja koji su rezultat krhkosti i nesigurnosti države, kao i demografskih, ekonomskih i ekoloških trendova", dodaje se u saopštenju.

Alžir, Bahrein, Egipat, Etiopija, Grčka, Jordan, Kuvajt, Libanon, Libija, Malta, Mauritanija, Maroko, Niger, Katar, Oman, Saudijska Arabija, Španija, Tunis, Turkiye, Ujedinjeni Arapski Emirati i administracija kiparskih Grka dogovorili su proces i zajedničku akciju.

“Dijalog između jednakih, zasnovan na međusobnom poštovanju“

U međuvremenu, govoreći na otvaranju konferencije, Meloni je rekla da je ono što danas pokreću "prije svega dijalog između jednakih, zasnovan na međusobnom poštovanju".

"Između Evrope i proširenog Mediterana ne može postojati konkurentski ili konfliktni odnos, jer su u stvarnosti interesi mnogo konvergentniji nego što mi sami prepoznajemo", dodala je ona, prema izvještaju italijanske novinske agencije ANSA.

Meloni je također napomenula da iako "Italija i Evropa trebaju imigraciju", one "ne mogu poslati signal" da će oni koji uđu ilegalno biti nagrađeni.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan bio je među učesnicima konferencije, gdje je istakao važnost regionalne saradnje tokom događaja iza zatvorenih vrata u borbi protiv neregularnih migracija, koje je opisao kao zajednički izazov sa kojim se suočavaju mediteranske zemlje, navode diplomatski izvori.

Kako bi se zaustavio priliv migranata u korijenu, turski ministar vanjskih poslova je rekao da se sukobi i ekonomski problemi moraju eliminirati kako bi se to postiglo.

Fidan je također naglasio važnost podjele tereta neregularnih imigranata, pozivajući sve nacije da spriječe ksenofobiju i zločine iz mržnje i da razviju kulturu tolerancije za zaštitu ljudskog dostojanstva.

TRT Balkan