Publikacija objedinjuje vizuelne dokaze izraelskih akcija u opkoljenoj palestinskoj enklavi od 7. oktobra 2023, uključujući upotrebu bijelog fosfora.     Foto: AA

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u srijedu je imao priliku da pogleda knjigu "Dokaz" koju je objavila agencija Anadolu i koja dokumentira izraelski rat u Pojasu Gaze.

Tokom posjete turskoj prijestolnici Ankari, na poziv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Abbasu je uručena knjiga koja kroz dokumentovane fotografije pokazuje ratne zločine koje je Izrael počinio u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Izražavajući zahvalnost agenciji Anadolu za knjigu, Abbas je istakao značaj knjige u otkrivanju ratnih zločina koje je izraelska vojska počinila na palestinskoj teritoriji.

Publikacija objedinjuje vizuelne dokaze izraelskih akcija u opkoljenoj palestinskoj enklavi od 7. oktobra 2023, uključujući upotrebu bijelog fosfora.

Knjiga je također dostavljena Međunarodnom sudu pravde pred kojim je Južnoafrička Republika pokrenula tužbu protiv Izraela da nije ispunio obaveze prema Konvenciji o genocidu iz 1948. godine.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog prekograničnog napada 7. oktobra u kojoj je ubijeno 30.717, a ranjeno 72.156 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

TRT Balkan / agencije