Siala je rekao da su se suočili s mnogim preprekama prilikom patentiranja vozila.     Foto: AA

Tuniski inženjer Boubaker Siala razvio je vlastitim sredstvima ekološki prihvatljivo električno lako komercijalno vozilo pod nazivom "Bako B10".

Siala je proizveo ekološki prihvatljivo vozilo s motorom na električnu energiju opremljeno solarnim panelima.

Nakon što je završio postdiplomske studije u Ukrajini i Njemačkoj, Siala, koji je radio s vodećim svjetskim proizvođačima automobila, želio je da iskustvo koje je stekao u inostranstvu učini korisnim za svoju zemlju nakon povratka.

"Tokom perioda karantina zbog COVID-19, moj sin Ibrahim i ja smo često vozili električni bicikl. U tom procesu sam i sam proizveo električni bicikl. Tada sam počeo da radim na razvoju električnog radnog vozila, iako malog", ispričao je Siala.

Komercijalno vozilo može ponijeti teret od 300 kilograma.

"Svoje vozilo sam nazvao Bako, inspirisan imenom 'bako', što na lokalnom jeziku Tunisa znači kutija ili torba", pojasnio je Siala.

Tuniski inženjer je rekao da se njegova vozila trenutno na tržištu prodaju za 12.000 tuniskih dinara (4.000 dolara).

Siala je rekao da su se suočili s mnogim preprekama prilikom patentiranja vozila, ali su na kraju uspjeli uprkos svim birokratskim poteškoćama.

"Vozilo koje proizvodimo je vozilo s visokim standardima kvaliteta. Stoga vjerujemo da će biti traženo u mnogim zemljama, uključujući Saudijsku Arabiju i Katar", rekao je Siala.

Iako je tržište električnih vozila izazovno tržište, mišljenja je da su u prednosti, jer mogu izvršiti izmjene na vozilu u skladu sa zahtjevima.

Tvrdeći da će vozila koja koriste fosilna goriva, koja uzrokuju povećanje globalnog zagrijavanja u svijetu, biti povučena s tržišta u narednom periodu, Siyale je rekao: "Vozila koja rade na fosilna goriva, koja su jedan od najvećih uzroka zagađenja, zamjenjuju obnovljiva i ekološki prihvatljiva vozila".

TRT Balkan / agencije