Katolički biskupi u državi New York navodno su se protivili zakonu, tvrdeći da se ljudska tijela ne bi trebala tretirati kao "kućni otpad".         Foto: Reuters

New York je postao posljednja američka država koja je dopustila takozvano ljudsko kompostiranje. Odnosno, sada se tijelo osobe nakon smrti može pretvoriti u zemlju.

Također poznata kao "prirodna organska redukcija", praksa pokazuje da se tijelo razgrađuje nekoliko tjedana nakon zatvaranja u spremnik.

Godine 2019. Washington je bio prva američka država koja ju je legalizirala. Colorado, Oregon, Vermont i Kalifornija slijedili su primjer.

New York je dakle šesta američka jurisdikcija koja dopušta kompostiranje ljudi, nakon subotnjeg pečata odobrenja Kathy Hochul, demokratske guvernerke te države.

Proces se odvija u posebnim objektima

Tijelo se stavlja u zatvorenu posudu zajedno s odabranim materijalima poput sječke, lucerne i slamnate trave te se postupno razgrađuje pod djelovanjem mikroba.

Nakon razdoblja od otprilike mjesec dana i procesa zagrijavanja kako bi se uništila svaka zaraza - voljene osobe dobivaju dobivenu zemlju. Ovo se može koristiti za sadnju cvijeća, povrća ili drveća.

Jedna američka tvrtka, Recompose, rekla je da njezina usluga može uštedjeti tonu ugljika u usporedbi s kremacijom ili tradicionalnim pokopom.

Zagovornici ljudskog kompostiranja kažu da to nije samo ekološki prihvatljivija opcija, već i praktičnija u gradovima gdje je zemljište za groblja ograničeno.

Katolički biskupi u državi New York navodno su se protivili zakonu, tvrdeći da se ljudska tijela ne bi trebala tretirati kao "kućni otpad".

Također je izražena zabrinutost oko troškova kompostiranja. Ali tvrtka Recompose - čiji je pogon u Seattleu jedan od prvih u svijetu - kaže da je njezina naknada od 7000 dolara (5786 funti) "usporediva" s konkurentskim opcijama.

TRT Balkan