Francuska: Najmanje pet osoba privedeno tokom ekoloških protesta

Francuska: Najmanje pet osoba privedeno tokom ekoloških protesta

Ekološki aktivisti održali su marš u zapadnoj luci La Rochelle.
Oko 4.000 ekoloških aktivista, uz učešće aktivista iz kampa oko Deux-Sevresa, krenulo je u marš prema luci u znak protesta zbog izgradnje.      Foto: Reuters

Najmanje pet demonstranata u Francuskoj privedeno je dok su ekološki aktivisti protiv velikih rezervoara za navodnjavanje u izgradnji održavali marš u subotu u zapadnoj luci La Rochelle, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin.

Guvernerstvo pokrajine Charente-Maritime upozorilo je građane da se izbjegavaju luku i njenu okolinu.

Aktivisti tvrde da je voda javno dobro i da farmeri "kradu" resurse.     Foto: Reuters

Oko 4.000 ekoloških aktivista, uz učešće aktivista iz kampa oko Deux-Sevresa, krenulo je u marš prema luci u znak protesta zbog izgradnje.

Dok su tokom marša oštećene autobuske stanice i drugi objekti u centru grada, policija je intervenisala protiv aktivista koji su palili kante za smeće i bacali molotovljeve koktele.

Rezervoari za vodu imaju za cilj da pomognu poljoprivrednicima koji se suočavaju sa sve češćim sušama uzrokovanim klimatskim promjenama. Oni omogućavaju crpljenje vode iz podzemnih voda zimi i skladištenje za upotrebu u sušnim ljetnim mjesecima.

Međutim, aktivisti tvrde da je voda javno dobro i da farmeri "kradu" resurse, dodajući da bi trebali poduzeti korake za prelazak na održivije poljoprivredne politike.

TRT Balkan / agencije