Istraga je uslijedila nakon što je vođa Spartanaca Vasilios Stiga podnio javnu žalbu tvrdeći da je Kasidiaris upravljao strankom "iza scene".        Foto: Getty Images

Jedanaest članova krajnje desnice u grčkom parlamentu i bivši zastupnik koji je bio vodeći član zabranjene neonacističke grupe suočit će se s optužbama za izbornu prevaru, izvještavaju lokalni mediji u četvrtak.

Tužiteljica Georgia Adelini pokrenula je istragu protiv zastupnika iz stranke Spartanci, kao i Iliasa Kasidiarisa, bivšeg zamjenika vođe grupe Zlatna zora, navodi državna novinska agencija AMNA.

Istraga je uslijedila nakon što je vođa Spartanaca Vasilios Stiga podnio javnu žalbu tvrdeći da je Kasidiaris upravljao strankom "iza scene".

Prema riječima tužiteljice, otkriveni su dokazi koji pokazuju da je Kasidiaris tajno vodio zastupnike kada su se kandidirali na izborima. Optužen je i za podstrekivanje na činjenje prevara u ovom slučaju.

Tužiteljica je takođe naložila krivično gonjenje advokata Sotiriosa Metaksasa zbog umiješanosti u kontakte Kasidijarisa i zastupnika.

TRT Balkan / agencije