Jordan pred ICJ-em: Izraelska okupacija nehumana, mora se okončati

Jordan pred ICJ-em: Izraelska okupacija nehumana, mora se okončati

Šef jordanske diplomatije optužio je Izrael da ne poštuje međunarodno pravo.
Javne rasprave počele su u ponedjeljak u Hagu.      Foto: Reuters

Jordan je u četvrtak na saslušanju pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) nazvao višedecenijsko izraelsku okupaciju palestinskih zemalja "nezakonitom" i "nehumanom".

"Stojim danas pred vama dok se pojavljuju krvava i nehumana zla izraelske okupacije. Palestinci u Gazi umiru zbog izraelske agresije, a umiru i od gladi zbog gubitka hrane i lijekova, koju Izrael nastavlja sprečavati u Gazi, kršeći međunarodno humanitarno pravo, u suprotnosti s mjerama vašeg suda", rekao je ministar vanjskih poslova Ayman Safadi pred sudom u Hagu.

Dodao je da pola miliona Palestinaca u Gazi umire od gladi.

"Nema riječi da se opiše varvarstvo izraelske agresije u Pojasu Gaze", rekao je Safadi.

Šef jordanske diplomatije optužio je Izrael da ne poštuje međunarodno pravo.

"Nijedna zemlja ne bi trebala biti iznad zakona. Ali Izraelu nije stalo i dozvoljeno mu je da ne mari za međunarodno pravo. Ova situacija se ne može nastaviti. Izraelska okupacija je protivzakonita. To je nehumano. To se mora završiti”, naglasio je Safadi.

Javne rasprave počele su u ponedjeljak u Hagu nakon zahtjeva Generalne skupštine Ujedinjenih nacija za savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama koje proizlaze iz politike i prakse Izraela na okupiranim palestinskim teritorijama.

Južnoafrička Republika je krajem decembra pokrenula tužbu na ICJ-u kojom Izrael tereti za genocid u Pojasu Gaze i zatražila od suda hitne mjere.

Haški sud je u januaru naredio Izraelu da preduzme sve mjere koje su u njegovoj moći da spriječi akte genocida u Pojasu Gaze, ali nije naredio prekid vatre.

Također je naloženo Izraelu da poduzme trenutne i efikasne mjere kako bi omogućio pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći u Pojasu Gaze.

TRT Balkan / agencije