"Kada je uključena funkcija automatskog upravljanja, vozači mogu zloupotrijebiti funkciju kombinovane vožnje, povećavajući rizik od nesreća", navodi se u obavijesti.           Foto: AA

Kineska državna uprava za regulaciju tržišta objavila je opoziv u petak. Navodi se da će "Tesla Motors" u Pekingu i Šangaju koristiti tehnologiju daljinske nadogradnje za rješavanje problema, tako da u većini slučajeva vlasnici automobila ne bi morali posjećivati "Tesline" servisne centre za nadogradnju.

"Kada je uključena funkcija automatskog upravljanja, vozači mogu zloupotrijebiti funkciju kombinovane vožnje, povećavajući rizik od nesreća", navodi se u obavijesti.

Opoziv da se ispravi kontrola otključavanja vrata za uvezene modele S i Model X EV odnosi se na 7.538 vozila proizvedenih između 26. oktobra 2022. i 16. novembra 2023. godine, a potrebno je da se spriječi otvaranje brava vrata pri sudaru.

Do ovoga je došlo nakon povlačenja više od dva miliona Tesla EV vozila u Sjedinjenim Američkim Državama prošlog mjeseca kako bi se poboljšao sistem za praćenje vozača.

TRT Balkan / agencije