Vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova talibanske vlade Afganistana Mawlawi Amir Khan Muttaqi predvodi delegaciju u Dohi, a iz njegovog ureda je saopćeno da tamo vodi razgovore s predstavnicima SAD-a, Velike Britanije, Nizozemske, Španije, Južne Koreje, Italije, Australije i Kanade.           Foto: Reuters

Talibanska administracija u Afganistanu saopćila je danas da je njena delegacija u Kataru vodila razgovore s delegacijama nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD) i Veliku Britaniju.

Vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova talibanske vlade Afganistana Mawlawi Amir Khan Muttaqi predvodi delegaciju u Dohi, a iz njegovog ureda je saopćeno da tamo vodi razgovore s predstavnicima SAD-a, Velike Britanije, Nizozemske, Španije, Južne Koreje, Italije, Australije i Kanade.

Zamjenik glasnogovornika Ministarstva Hafiz Zia Ahmad rekao je da su vođene svestrane i detaljne rasprave o nedavnom napretku IEA (Islamski Emirati Afganistana) u politici, sigurnosti, dobrom upravljanju i borbi protiv droge.

Privremeni zvaničnici Afganistana iz državnog trezora i organizacije Crvenog polumjeseca također su održali prezentacije o svom radu.

Muttaqi i njegova delegacija, rekao je Ahmed, dali su detaljne odgovore na pitanja i zabrinutosti koje su postavili ambasadori više zemalja.

Doha je također bila domaćin dvodnevnih razgovora tokom vikenda između afganistanskih zvaničnika i 15-člane američke delegacije koju je predvodio specijalni predstavnik Washingtona za Afganistan Thomas West.

Od povratka na vlast u augustu 2021. godine, talibani, čija vlada još nije međunarodno priznata, održavaju sastanke s izaslanicima različitih nacija u Kataru, gdje imaju svoju političku kancelariju od 2013. godine.

Muttaqi se također sastao s Mutlaqom Al-Qahtanijem, specijalnim predstavnikom Katara za Afganistan.

"Dvije strane razgovarale su o različitim političkim, ekonomskim i trgovinskim pitanjima", rekao je Ahmad, dodajući da je Qahtani rekao da je trenutna situacija u Afganistanu "zadovoljavajuća".

Dodao je da je Qahtani rekao i da bi region i svijet trebali ići naprijed ka konstruktivnom angažmanu s Afganistanom i ne gubiti postojeće mogućnosti.

TRT Balkan / agencije