U izvještaju se navodi da su svi migranti bili Palestinci, od kojih je većina bila mlađa od 30 godina, uključujući 24 muškarca i tri žene.     Foto: AP

Švicarski javni emiter RSI izvijestio je o ilegalnom grčkom odbijanju migranata u Egejskom moru i operaciji turske obalske straže za spašavanje migranata.

Izvještaj koji je objavila televizija na italijanskom jeziku tokom vikenda obavijestio je o spašavanju turske obalske straže 27 migranata u dva čamca za spašavanje koje su grčke snage vratile u turske teritorijalne vode.

Poziva se na zvaničnika koji je rekao da je Grčka prekršila međunarodno pomorsko pravo potiskivanjem malih migrantskih čamaca i često koristeći nasilne metode protiv njih.

U izvještaju se navodi da je 27 migranata uhvaćenih u teritorijalnim vodama Grčke napustilo turske teritorijalne vode u gumenim čamcima noću, a osoblje turske obalske straže ih je odvelo na sigurno mjesto.

Rečeno je da su svi migranti bili Palestinci, od kojih je većina bila mlađa od 30 godina, uključujući 24 muškarca i tri žene.


Zlostavljanje od grčkih snaga


Jedan od spašenih migranata je rekao da su grčki vojnici pretukli dvojicu njegovih prijatelja i bacili ih u more.

U opsežnoj potrazi koju su nakon incidenta provele turske patrole u regiji, konstatovano je da su spašena tri migranta, od kojih je jedan u kritičnom stanju.

Također je objavljeno da je 30 drugih migranata koje je Grčka vratila spašeno u patrolama koje su tokom noći izveli turski timovi.

Kako je saopšteno iz komande obalske straže Turkiye, nakon što su primili informaciju da se na splavovima u blizini obale okruga Datca u provinciji Mugla nalaze migranti, timovi su 1. decembra poslani u region.

Posada je spasila 27 migranata u dva splava za spašavanje i izvela ih na obalu.

Ankara i globalne grupe za ljudska prava su u više navrata osudile nezakonitu praksu Grčke da gura tražioce azila nazad u turske vode i uskraćuje im ulazak u Grčku, navodeći da time krši humanitarne vrijednosti i međunarodno pravo.

TRT World