Univerzitet u Stockholmu      Foto: Stockholm University

Profesor Univerziteta u Stockholmu zabranio je turskoj studentici da pohađa program stažiranja, tvrdeći da je ne može ugostiti jer Turkiye blokira ulazak Švedske u NATO.

TRT Worldu je ustupljen e-mail profesora Per Carlbringa, koji vodi istraživačku grupu kliničke psihologije na tom univerzitetu.

Fatma Zehra S, studentica treće godine dodiplomskih studija na Odsjeku za psihologiju na Univerzitetu Ibn Haldun u Istanbulu, prihvaćena je od Erasmus+ fonda za ljetnu praksu 2023. na univerzitetu po svom izboru.

Jedna od praksi za koju se prijavila bila je na Univerzitetu u Stockholmu. U e-poruci koju je poslala 23. novembra 2022, Fatma je iskazala svoj interes da bude razmatrana za istraživački projekat koji vodi profesor Carlbring.

Nekoliko sati kasnije, Carlbring je odgovorio: „Volio bih da vas ugostim. Međutim, pošto Turkiye ne dozvoljava Švedskoj da uđe u NATO, moram odbiti. Žao mi je!"

"Nakon što sam dobila ovaj odgovor, jednostavno sam bila šokirana", kaže Fatma za TRT World . "Trebalo mi je mnogo vremena da to procesuiram."

Odgovor na e-mail koji je Fatma primila u vezi sa svojom prijavom od profesora Pera Carlbringa 23. novembra 2022.    Foto: Fatma Zehra S. Fatma Zehra S.

Finska i Švedska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u maju 2022, napuštajući decenije vojne neutralnosti, a odluka je podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Međutim, Turkiye – članica NATO-a više od 70 godina – iznijela je prigovore, rekavši da te dvije zemlje tolerišu i podržavaju terorističke grupe.

U junu 2022, Turkiye i dvije nordijske zemlje potpisale su memorandum na samitu NATO-a kako bi se posvetile sigurnosnim zabrinutostima Ankare, otvarajući put njihovom konačnom članstvu u alijansi. Prošlo je sedam mjeseci od potpisivanja memoranduma, a Švedska još nije ispunila dogovorene preporuke.

Fredrik Jonsson, šef Odsjeka za psihologiju na Univerzitetu u Stockholmu, kaže za TRT World: „Primamo mnogo upita od studenata koji su zainteresirani da nas posjete kao istraživačke pripravnike. Nismo u mogućnosti da ih sve primimo, ali očekujemo da se na svaki zahtjev odgovori na profesionalan način. U ovom slučaju, čim smo saznali za ovaj problem, postupili smo i riješili ga prema našim pravilima.”

Profesor Carlbring nije odgovorio na zahtjev TRT Worlda za komentar.

Fatma je mislila da bi njeno iskustvo moglo biti samo "vrh ledenog brijega" i bila je dovoljno ozbiljna da podnese službenu žalbu. „Ako je meni ovo uradio, uradio bi isto i drugim studentima različitih rasnih pozadina koji se prijavljuju na univerzitet“, kaže ona.

Ona je podnijela žalbu zbog diskriminacije univerzitetu 5. decembra, opisujući odgovor profesora „zasnovanim na političkim razlozima“ i „diskriminatorskim, ako ne i potpuno rasističkim“.

“Miješanje jednostavnog građanina i studenta – koji želi da nastavi svoje studije u najboljim mogućim uslovima – s političkim stavom vlade zemlje iz koje je, zloglasan je način razmišljanja i prosuđivanja nečijih vještina i karaktera”, napisala je u pritužbi.

Fatma Zehra S. je podnijela žalbu Univerzitetu u Stockholmu, opisujući odgovor profesora Carlbringa "zasnovanim na političkim razmatranjima" i "diskriminatorskim, ako ne i potpuno rasističkim".       Foto: Gokhan Deniz/TRTWorld Gokhan Deniz/TRTWorld

Dobila je odgovor u kojem se zamjenik šefa odjela za psihologiju Torun Lindholm Ojmyr 6. decembra izvinjava za incident. Ojmyr je tvrdio da je profesor Carlbring priznao da je njegovo ponašanje bilo neprimjereno i pogrešno, te da je "na odsjeku planirano nekoliko aktivnih mjera ubuduće", uključujući "obuku pod jednakim uslovima i švedski zakon o diskriminaciji".

Međutim, Fatma smatra da te izjave nisu dovoljne. “Ono što sam htjela je da preduzmu aktivne mjere u vezi s njegovim ponašanjem ”, rekla je. Obuka o diskriminaciji je uredu, ali kako se može izmjeriti, pitala se ona, postavljajući dodatno pitanje da li će biti dovoljna da se ovakvi incidenti više ne događaju u budućnosti.

Niti je dobila formalno izvinjenje direktno od profesora. “U ovom trenutku, nadam se da će mi poslati izvinjenje, a dosad nije, i razočarana sam zbog toga.”

„Mislim da je ovo ponašanje djetinjasto, rasističko i zaista neprikladno. Psihički sam jaka, ali drugi studenti koji imaju nesigurnost oko prijavljivanja na različite programe neće se moći oporaviti od takvog odgovora.”

Uprkos negativnom iskustvu, Fatma kaže da je njenu prijavu prihvatio drugi profesor s odsjeka psihologije na istom fakultetu, te da planira nastaviti sa stažiranjem ovog ljeta.

Odnosi između Turkiye i Švedske i dalje su napeti. Novi dokazi o organiziranju pristalica terorista PKK-a i YPG-a u srcu švedske prijestolnice Stockholma pojavili su se 12. januara.

Deseci pristalica terorista okupili su se ispred historijske Gradske vijećnice, dok su u rukama držali slogane protiv Turkiye . Okačili su i lik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, uzvikujući rasne uvrede i prijetnje nasiljem prema Turkiye.

Budući da švedska vlada nije uspjela razbiti PKK/ YPG sigurne kuće, dopuštajući njihovim pristalicama da slobodno organiziraju i provode brojne antiturske i pro-terorističke demonstracije u zemlji, Ankara odbija popustiti takvim provokacijama i nastavlja da drži svoje pozicije o zabrani ulaska u NATO zemlji koja je prijateljska terorizmu.

Usred ovog toksičnog okruženja, turski državljani u Švedskoj osjećaju se ranjivima na napade organizacije PKK/YPG. Prema riječima turskog ambasadora u Švedskoj Hakkija Emre Yunta, turska misija je napadnuta nekoliko puta u Stockholmu i svakim danom pristalice PKK/YPG se ohrabruju da pokrenu sve više nasilja nad turskom imovinom i državljanima koji žive u zemlji.

Slučaj Fatme Zehra S je još jedan dodatak rastućoj netoleranciji koju Švedska pokazuje prema Turkiye.

Poruke solidarnosti

Kako je vijest postala poznata, hiljade korisnika na Twitteru i drugim društvenim mrežama, uključujući akademike iz različitih dijelova svijeta, poslalo je poruke solidarnosti za Fatmu i osudilo čin švedskog profesora.

Od tada je profesor Carlbring uklonio svoj profil na Twitteru, a više nije bilo dalje komunikacije od profesora ili univerziteta.

TRT World