Novi premijer Švedske Ulf Kristersson održao zajedničku konferenciju za novinare s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.     Foto: AA

"Veoma smo posvećeni sporazumu između Švedske, Finske i Turkiye i činimo sve što je u našoj moći da ispunimo sve obaveze", rekao je Ulf Kristersson na zajedničkoj konferenciji za novinare s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Dodao je da je borba protiv terorizma od fundamentalnog značaja.

"Sada implementiramo nove zakone i to će mnogo značiti za naše mogućnosti da ispunimo svoje obaveze", rekao je on, navodeći da su u potpunosti posvećeni kao i bivša vlast, ali da sada imaju više alata da u praksi dokažu da ispunjavaju ono što su obećali.

Švedski premijer je rekao da je spreman i da planira posjetiti Ankaru, kao i da je taj signal "poslan turskim prijateljima".

Istovremeno, Stoltenberg je izjavio da su svi saglasni u vezi sa značajem memoranduma i potrebe za rješavanjem legitimnih sigurnosnih zabrinutosti Turkiye.

Pozdravio je korake koje Švedska poduzima na implementaciji memoranduma, kao što su ukidanje ograničenja prodaje oružja Turkiye, povećavanje saradnje u borbi protiv terorizma i zabrana učešća u terorističkim organizacijama, uključujući PKK, te rad kroz Zajednički mehanizam za implementaciju na pitanjima kao što su ekstradicija i finansiranje terorizma.

"Također smo saglasni da se moramo držati zajedno dok se suočavamo s najvećom sigurnosnom krizom u generaciji", dodao je.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u junu ove godine, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine. Međutim, Turkiye je kao članica NATO-a izrazila primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritizirajući Švedsku i Finsku zbog tolerisanja pa čak i podrške terorističkim grupama.

Tri države potpisale su trilateralni memorandum o razumijevanju na samitu NATO-a u junu u Madridu, koji predviđa da Finska i Švedska više neće pružiti podršku YPG/PYD-u, odnosno sirijskom ogranku terorističke organizacije PKK niti terorističkoj organizaciji FETO, koja je odgovorna za neuspjeli pokušaj vojnog udara u Turkiye.

Finska i Švedska su se također usaglasile da se pozabave neriješenim zahtjevima Ankare za deportaciju ili ekstradiciju osumnjičenika za terorizam.

Turski parlament mora ratifikovati odobrenje da bi Švedska i Finska postale nove članice NATO-a.

TRT Balkan / agencije