Kristersson je osudio posljednju provokaciju koja je usmjerena na Turkiye i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.     Foto:  Reuters

"Provokacija terorističke grupe PKK u četvrtak u Štokholmu bila je pokušaj da se sabotira proces članstva Švedske u NATO-u", rekao je švedski premijer Ulf Kristersson u petak.

U pisanoj izjavi švedskom kanalu TV4, Kristersson je osudio posljednju provokaciju koja je usmjerena na Turkiye i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Ovakva provokacija demokratski izabranog lidera jedne zemlje je veoma ozbiljna situacija u Švedskoj, gdje su ubijena dva istaknuta političara.

Pristalice terorističke organizacije PKK/YPG, okupljene ispred historijske gradske vijećnice u glavnom gradu Štokholmu, okačile su lutku u liku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na stup ispred zgrade i podijelili snimak na društvenim mrežama.

Na snimku koji se dijeli na profilima povezanim s terorističkom organizacijom PKK/YPG, mogu se vidjeti i prijetnje usmjerene protiv Turkiye i Erdogana.

Definišući provokaciju kao "neodgovornu" i "sabotažu" švedske aplikacije za članstvo u NATO-u, Kristersson je istakao da je ovo opasna situacija po sigurnost Švedske.

U Švedskoj je bivši premijer Olof Palme ubijen 1986. godine, a ministrica vanjskih poslova Anna Lindh 2003. godine.

Finska i Švedska službeno su u maju prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, napuštajući višedecenijsku vojnu neutralnost, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Turkiye je kao važna članica NATO-a izrazila prigovore, optužujući dvije skandinavske zemlje da tolerišu, pa čak i podržavaju terorističke organizacije.

U junu su Turkiye, Švedska i Finska potpisale memorandum na samitu NATO-a kako bi odgovorile na legitimne sigurnosne brige Ankare, utirući put konačnom članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

PKK, koja je uvrštena na listu terorističkih organizacija u Turkiye, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, tokom perioda dužeg od 35 godina usmrtila je više od 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i starije osobe. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

TRT Balkan / agencije