Švedski premijer je istakao da se pregovori s Turkiye o pitanju NATO-u nastavljaju normalnim tokom.      Foto: AA

Švedski premijer Ulf Kristersson izjavio je da se pregovori s Turkiye o pitanju NATO-a nastavljaju normalnim tokom i da su na pozitivnoj tački.

Kristersson je u Štokholmu, glavnom gradu Švedske, održao sastanak sa predsjednikom Evropskog vijeća Charles Michelom, a nakon sastanka održana je zajednička konferencija za novinare.

Švedski premijer je istakao da se pregovori s Turkiye o pitanju NATO-u nastavljaju normalnim tokom.

"Mislim da je Turkiye na pozitivnoj tački po pitanju odobravanja članstva Švedske u NATO-u. Na kraju će Turkiye donijeti odluku", rekao je Kristersson.

Podsjetio je da 28 zemalja NATO-a odobrava članstvo Švedske u NATO-u.

"Poštujemo proces ratifikacije svake države. Švedska i Finska ispunjavaju obaveze iz trilateralnog memoranduma postignutog s Turkiye. Kao što smo ranije spomenuli, pravosuđe odlučuje o ekstradicijama koje Turkiye traži od Švedske. Poštujem odluku koju će Turkiye donijeti o nama."

Finska i Švedska službeno su u maju prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, napuštajući višedecenijsko vojno nesvrstavanje, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Turkiye je kao važna članica NATO-a izrazila prigovore, optužujući dvije nordijske zemlje da toleriraju, pa čak i podržavaju terorističke organizacije.

U junu su Turkiye, Švedska i Finska potpisale memorandum na samitu NATO-a kako bi odgovorile na legitimne sigurnosne brige Ankare, utirući put konačnom članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

Michel se dotakao pitanja obnovljivih izvora energije te istakao da zemlje članice Evropske unije (EU) trebaju biti privlačno mjesto za ulaganje u obnovljive izvore energije.

"Vjerujem da moramo brzo djelovati kako bismo zaštitili naše interese i kompanije na samitu lidera EU-a koji će se održati u Briselu 9. i 10. februara. Mislim da je to prilika da osnažimo našu konkurentnost u Evropi", kazao je Michel.

TRT Balkan / agencije