Napomenuo je da je cilj Štokholma isti kao i cilj Ankare, a to je borba protiv terorizma.     Foto: Reuters

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom izjavio je da njegova zemlja "osuđuje sve terorističke organizacije, uključujući PKK".

Billstrom se obratio na konferenciji za novinare u Parizu zajedno s francuskom ministricom vanjskih poslova Catherine Colonna.

Švedski ministar vanjskih poslova kazao je da je Švedska novim antiterorističkim zakonom, koji je na snazi od 1. juna, ispunila posljednji dio svoje obaveze u okviru trilateralnog memoranduma iz juna 2022. potpisanog u Madridu za rješavanje sigurnosnih zabrinutosti Ankare o terorizmu.

Napomenuo je da je cilj Štokholma isti kao i cilj Ankare, a to je borba protiv terorizma.

Odgovarajući na pitanje novinara Anadolije o tome šta je uradila njegova vlada u borbi protiv PKK, on je ponovio da je Štokholm ispunio svoje obaveze i da je saradnja između švedske i turske policije značajno poboljšana.

"Stav Švedske o PKK je vrlo jasan. Zato smo željeli da ispunimo sve što je napisano i odlučili smo u memorandumu da postanemo članica NATO-a", rekao je Billstrom.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u ubrzo nakon što je Rusija pokrenula rat u Ukrajini u februaru 2022. godine.

Iako je Turkiye odobrila članstvo Finske u NATO-u, čeka da se Švedska pridržava trilateralnog memoranduma potpisanog prošlog juna u Madridu u cilju rješavanja sigurnosnih zabrinutosti Ankare u vezi s terorizmom.

Švedska je u novembru usvojila zakon o borbi protiv terorizma, nadajući se da će Ankara odobriti kandidaturu Stockholma za pridruživanje NATO-u. Novi zakon, koji je na snazi ​​od 1. juna, dozvoljava vlastima da krivično gone pojedince koji podržavaju terorističke grupe.

Nekoliko ministara vanjskih poslova se nada da će Turkiye odobriti kandidaturu Švedske uoči samita NATO-a sljedećeg mjeseca.

Međutim, predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Švedska mora uraditi svoj dio u vezi s borbom protiv terorističke organizacije ako od Turkiye očekuje da odgovori na švedska očekivanja za prijem u NATO.

TRT Balkan / agencije