Tat je odveden u pritvorski centar u Molndalu, a nakon završenih procedura avionom je poslan u Turkiye.     Foto: AA

Švedska je u petak izručila Turkiye člana terorističke grupe PKK/KCK.

Mahmut Tat je u Švedskoj osuđen na šest godina i 10 mjeseci zatvora nakon što je uhapšen pod optužbom da je član terorističke organizacije PKK/KCK.

Podnio je zahtjev za azil u Švedskoj 2015. godine zbog kazne, ali mu je zahtjev odbijen.

Tat je odveden u pritvorski centar u Molndalu, a nakon završenih procedura avionom je poslan u Turkiye.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u junu ove godine, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine. Međutim, Turkiye je kao članica NATO-a izrazila primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritizirajući Švedsku i Finsku zbog tolerisanja pa čak i podrške terorističkim grupama.

Tri države potpisale su trilateralni memorandum o razumijevanju na samitu NATO-a u junu u Madridu, koji predviđa da Finska i Švedska više neće pružati podršku YPG/PYD-u, odnosno sirijskom ogranku terorističke organizacije PKK-a, niti terorističkoj organizaciji FETO, koja je odgovorna za neuspjeli pokušaj vojnog udara u Turkiye.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Turkiye, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije.

Turski zvaničnici, uključujući predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, upozorili su da Turkiye neće dati zeleno svjetlo članstvu Švedske i Finske dok se memorandum ne provede.

Da bi država pristupila NATO-u potrebna je jednoglasna saglasnost svih 30 postojećih savezničkih zemalja.

TRT Balkan / agencije