Uz određena čekanje, u Revdi, koja se u skladu s hadisom Poslanika a.s. smatra i jednom od džennetskih bašči, hadžije su uspjele provesti dio vremena, klanjati i učiti dove.    Foto: AA

Hadžije i hadžinice iz Bosne i Hercegovine ove godine su prvo obavile hadž, a onda iz Mekke otputovale u Medinu, gdje će posjetiti Poslanikovu a.s. džamiju, njegov mezar i druge znamenitosti ovog grada.

Prve grupe bh. hadžija u grad Božijeg Poslanika stigle su u utorak poslijepodne, a već rano u srijedu, prema odobrenom rasporedu, posjetile Revdu, prostor u Poslanikovoj džamiji između njegovog minbera i mezara.

Uz određena čekanje, u Revdi, koja se u skladu s hadisom Poslanika a.s. smatra i jednom od džennetskih bašči, hadžije su uspjele provesti dio vremena, klanjati i učiti dove.

Poslanikova džamija je izgrađena uz kuću Muhammeda a.s. na mjestu gdje se doselio nakon Hidžre u Medinu 622. godine po Isa a.s. Originalna džamija je bila bez krova i imala je dimenzije 30 sa 35 metara.

Revda je najstariji dio Poslanikove džamije, a mjesto gdje se nalaze mezari Poslanika i prve dvojice halifa naziva se simbolično Al-Hudžretu l-mu'attareh ili Mirisna izba, Mirisna odaja.

Tu je negdje nekad bila soba Aiše r.a., Poslanikove žene, u kojoj je Muhammed a .s. preselio na bolji svijet 632. godine po Isau a.s..

Bh. hadžije će danas obaviti džuma-namaz, a u poslijepodnevnim satima će im se pridružiti i novih osam autobusa hadžija koji će doputovati iz Mekke.

Šef ljekarskog tima Adem Zalihić kazao je da je, u skladu s planom usvojenim još i prije dolaska u Saudijsku Arabiju, odmah uspostavljena ambulanta i u Medini.

"U ambulanti se već uključuju infuzije, daju se terapije i sve je već u punom pogonu", kazao je Zalihić.

Kako budu prostizale hadžije iz Mekke, tako će pristizati i ostatak ljekarskog tima s opremom i lijekovima.

"Kad je riječ o zdravstvenom biltenu, imamo dva pacijenta u Mekki na hospitalnom liječenju, jednog zbog respiratornih tegoba, a drugi zbog infekcije prsta ruke. Ostale hadžije su bez većih problema zbrinute u ambulanti u Mekki, a dio njih evo i u Medini", kazao je Zalihić.

Povratak prvih hadžija iz Medine za Sarajevo planiran je 25. juna. U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u BiH ove godine hadž je obavilo 2.224 državljana Bosne i Hercegovine.

TRT Balkan / agencije