Vojnik je recitirao molitvu “Shema Yisrael“ (Slušaj, o Izraele), koju Jevreji recituju u jutarnjim i večernjim satima, a njegovi prijatelji su ga snimali.     Foto: AA

Izraelski vojnici okupirali su džamiju i čitali jevrejske molitve sa zvučnika tokom svojih krvavih racija u gradu Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Dok se nastavljaju napadi i opsada izraelske vojske na grad Jenin i istoimeni izbjeglički kamp, izraelski vojnici izveli su krajnje ružan i neprimjeren napad i na džamiju u tom gradu.

Vojnici su u čizmama ušli u džamiju. Jedan od njih je uzeo mikrofon i preko razglasa proučio jevrejsku molitvu.

Vojnik je recitirao molitvu “Shema Yisrael“ (Slušaj, o Izraele), koju Jevreji recituju u jutarnjim i večernjim satima, a njegovi prijatelji su ga snimali.

Na snimku se vidi da se izraelski vojnici smiju dok jevrejska molitva odjekuje sa zvučnika džamije.

Snimak ovog neprimjerenog čina izazvao je brojne kritike na društvenim mrežama, ali su ga fanatične jevrejske grupe dijelile i hvalile.

Izraelski rasistički ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir pohvalio je vojnike koji su izveli ovaj ružni čin u džamiji u Jeninu.

Ministar Ben-Gvir podijelio je slike na svom Telegram nalogu i vojnika koji je recitirao jevrejsku molitvu nazvao herojem.

Izraelske snage već tri dana izvode brutalnu opsadu i racije u Jeninu, a do sada je ubijeno najmanje 11 Palestinaca. Izraelska vojska nastavlja opsadu i ograničava pristup i medicinskim timovima.

TRT Balkan / agencije