Imam Bosanskohercegovačkog islamskog centra u New Yorku brutalno pretučen

Imam Bosanskohercegovačkog islamskog centra u New Yorku brutalno pretučen

Napadač je pobjegao s mjesta događaja, a njujorška policija (NYPD) još traga za njim.
Prethodne noći, oko 22 sata, napadač je nasilno ušao u mesdžid u kojem su bili čistačica i njen suprug. Oni su kontaktirali bivšeg člana odbora, koji je pozvao 911. Međutim, policija se na ovaj poziv oglušila.       Foto: AA

Upravni odbor Bosanskohercegovačkog islamskog centra u New Yorku osudio je brutalni, ničim izazvani napad na imama Idriza ef. Budimlića, koji se desio u ranim jutarnjim satima, nakon sabah-namaza, 8. septembra.

Neidentifikovani napadač je brutalno napao imama Budimlića i oborio ga na zemlju jakim udarcem pesnicom u lice uzrokujući krvarenje iz nosa, otekline na licu, probleme s vidom i višestruke napukline kostiju lica i nosa.

Napadač je pobjegao s mjesta događaja, a njujorška policija (NYPD) još traga za njim.

"Kao zajednica, mi stojimo uz našeg imama uz svesrdnu podršku njemu i njegovoj porodici. Imam Idriz je uvijek bio i bit će svjetionik duhovnosti za multikulturalnu zajednicu muslimana kako u našem džematu tako i u gradu New Yorku. Svi skupa činimo dove i molimo sa za njega i njegovu porodicu i želimo mu brz oporavak", saopćeno je.

Sa žaljenjem konstatuju da se ovaj incident mogao spriječiti intervencijom policije.

"Prethodne noći, napadač je nasilno ušao u mesdžid koji je bio zatvoren u to vrijeme, dok je tamo bila naša čistačica, oko 22 sata. Njen suprug, koji se tu zadesio, i ona bili su uplašeni za svoju sigurnost pa su kontaktirali bivšeg člana odbora koji je odmah zvao 911 i prijavio incident. Nažalost, policija se ovom pozivu nikada nije odazvala. U međuvremenu napadač je cijelo vrijeme tražio i insistirao da vidi 'šefa', aludirajući na našeg imama, i zahtijevao da ga oni pozovu. Međutim, nakon što je čuo da bi policija mogla biti na putu, napustio je prostorije džamije. Nažalost, vratio se u mesdžid nekih sedam sati kasnije, tokom jutarnje molitve", navedeno je iz Upravnog odbora Bosanskohercegovačkog islamskog centra u New Yorku.

Iako su u prošlosti imali veoma dobar odnos s NYPD-om i njihovom jedinicom, te odnose s lokalnim zajednicama, smatraju da je uznemirujuća činjenica da nisu poslali patrolu nakon njihovog poziva da se istraži i možda spriječi incident.

"Mi se moramo osjećati sigurno u našim bogomoljama, znajući da će policija reagovati na vrijeme kada bude pozvana. Nakon ovog nemilog incidenta, mnogi roditelji koji su upisali djecu u našu vikend školu, se već dvoume oko slanja djece na nastavu koja je tek počela. Naša jedina želja je za boljom saradnjom i bržim reagovanjem policijskih službenika, učestalijim patrolama do i oko džamije i da kriminalac odgovoran za ovaj brutalni napad što prije bude priveden pravdi", dodali su.

TRT Balkan / agencije