Saola ima vjetrove od preko 200 kilometara na sat i kreće se prema obali istočnog Guangdonga, provincije koja obuhvata Hong Kong.        Foto: Reuters

Tri tropska ciklona formirala su se u sjeverozapadnom Tihom okeanu i Južnom kineskom moru, a Saola i Haikui su već označeni kao tajfuni, dok je Kirogi, najudaljeniji od kopna, i dalje klasifikovan kao tropska oluja, prema prognostičarima.

Saola ima vjetrove od preko 200 kilometara na sat i kreće se prema obali istočnog Guangdonga, provincije koja obuhvata Hong Kong. Mogao bi biti među pet najjačih tajfuna koji su pogodili Guangdong od 1949. godine, rekle su kineske vlasti u četvrtak kada su izdale svoje najveće upozorenje na tajfun.

Saola bi mogla doći do kopna u petak navečer ili u subotu ujutro kao jak tajfun duž obale od Huidonga do Taishana u Guangdongu, saopštio je kineski nacionalni meteorološki centar, koji je zadržao svoje najveće crveno upozorenje na tajfun. Hong Kong i susjedni Makao leže u središtu te obale.

Vremenski uslovi bi se mogli brzo pogoršati kako se tajfun spušta na kopno, saopštila je opservatorija u Hong Kongu, dodajući da će razmotriti potrebu za izdavanjem jačih signala upozorenja na ciklon kasnije u petak.

FENA