Džamija je izgrađena 2011. godine, a navodno je koštala 48 miliona američkih dolara.     Foto: AA

Velika džamija u Cotabatu, zvanično džamija "Sultan Haji Hassanal Bolkiah", nalazi se u gradu Cotabato i druga je najveća džamija na Filipinima sa kapacitetom 15.000 ljudi.

Najveća džamija na Filipinima je Velika džamija Marawi koja se sastoji od tri sprata, ukupne površine 9.434 kvadratna metra i ima kapacitet da u svakom trenutku primi 20.000 vjernika.

Džamija "Sultan Haji Hassanal Bolkiah" je i treća najveća džamija u jugoistočnoj Aziji nakon džamije Istiqlal u Indoneziji i Velike džamije Marawi.

Džamija je izgrađena 2011. godine, a navodno je koštala 48 miliona američkih dolara.

Oko 53 posto troškova izgradnje djelimično je finansirao sultan Hassanal Bolkiah iz Bruneja, po kojem je džamija i dobila ime, a ostatak administracija predsjednika Noynoya Aquina.

Za izgradnju džamije bilo je angažovano 300 radnika.

Filipini su otočna država u Jugoistočnoj Aziji i smještena je u zapadnom dijelu Tihog okeana. Od ukupno oko 7.100 otoka, stalno je nastanjeno samo oko 860. Na jedanaest od najvećih otoka, koji zauzimaju 95 posto ukupne površine državnog teritorija, živi velika većina stanovništva. Ova nacija, koja broji više od stotinu miliona ljudi, ima i značajnu muslimansku manjinu.

TRT Balkan / agencije