Posljednjih mjeseci između vojske i paravojnih snaga rasplamsalo se neslaganje oko integracije RSF-a u oružane snage, što je ključni uslov tranzicijskog sporazuma Sudana s političkim grupama.     Foto: Reuters

Službeno vozilo turskog ambasadora u Sudanu Ismaila Cobanoglua pogođeno je u subotu, dok se nastavljaju borbe između vojske i paravojne grupe u glavnom gradu Khartoumu i njegovoj okolini.

"Nema prijavljenih žrtava, a izvor pucnjave koja je pogodila vozilo Ismaila Cobanoglua je nejasan", naveli su turski diplomatski izvori.

Borbe između dva rivalska generala u Sudanu, načelnika vojske Abdela Fataha al-Burhana i komandanta paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) Mohameda Hamdana Dagala, izbile su 15. aprila. Prema podacima sudanskog Ministarstva zdravlja poginulo je više od 550 osoba.

Posljednjih mjeseci između vojske i paravojnih snaga rasplamsalo se neslaganje oko integracije RSF-a u oružane snage, što je ključni uslov tranzicijskog sporazuma Sudana s političkim grupama.

Sudan je bez funkcionalne vlade od oktobra 2021. godine kada je vojska smijenila prijelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila izvanredno stanje u potezu koji su političke snage osudile kao državni udar.

Sudanski prelazni period, koji je počeo u avgustu 2019. nakon svrgavanja predsjednika Omara al-Bashira, trebao bi se završiti izborima početkom 2024. godine.

TRT Balkan / agencije