Stručnjaci upozoravaju da je uranjeni toplotni val znak onoga što slijedi     Foto: AFP

Širom zapadne Evrope ljudi su pohrlili u bazene i parkove kako bi se malo odmorili od ranog toplotnog vala koji je doveo do porasta temperature iznad 40 stepeni celzija u Francuskoj i Španiji.

U Njemačkoj, gdje se očekivalo 38 stepeni celzija, ministar zdravlja u subotu je pozvao ugrožene grupe da ostanu hidrirane.

"Vrućina i premalo tekućine mogu biti smrtonosni za starije", napisao je Karl Lauterbach na Twitteru. “Danas moramo paziti na starije i osobe s invaliditetom.”

U međuvremenu, zvaničnici su upozorili na šumske požare širom zapadnog Mediterana, jer su visoke temperature i duži sušni period doprinijeli zapaljivim uslovima.

Služba za upravljanje vanrednim situacijama Evropske komisije (Copernikus EMS) saopćila je da je rizik od požara "ekstreman" i "veoma ekstreman" u većem dijelu Španije, dolini rijeke Rhone u Francuskoj, Sardiniji, Siciliji i dijelovima kopnene Italije.

Situacija “zabrinjavajuća”

Blok od 27 zemalja stavio je 12 aviona za gašenje požara i helikopter u pripravnost, kako bi pomogao zemljama koje će se boriti s velikim požarima ovog ljeta.

Meteorolozi u Francuskoj opisali su situaciju kao "zabrinjavajuću" i predvidjeli da bi u subotu živa mogla dostići vrh od 43 stepeni celzija, prije nego što grmljavina donese hladnije vrijeme s Atlantika.

Stručnjaci kažu da je rani toplotni val znak onoga što dolazi, jer klimatske promjene donose ekstremne temperature kojima inače svjedočimo u julu i augustu, a sada i u junu.

TRT World