Kazao je da će novi zakon koji je poslan u parlament u četvrtak ojačati švedsko antiterorističko zakonodavstvo.    Foto: Reuters

Novi zakon o članstvu u terorističkim organizacijama će popuniti prazninu u švedskom zakonodavstvu o borbi protiv terorizma, rekao je za Anadoliju ministar pravde Švedske Gunnar Strommer.

Kazao je da će novi zakon koji je poslan u parlament u četvrtak ojačati švedsko antiterorističko zakonodavstvo.

"Smisao zakona je da ćemo zabraniti učešće u terorističkim organizacijama. Dugi niz godina smo jačali švedsko antiterorističko zakonodavstvo. Međutim, to je bila rupa koju nam je bilo važno da popunimo", naglasio je Strommer.

Naglasio je da će novi zakon Švedskoj pružiti moćno novo sredstvo za krivično gonjenje onih koji podržavaju terorizam, ali i uskladiti švedske zakone sa zakonima susjednih zemalja.

"Radnje poput logističke podrške i transporta i jačanje terorističkih organizacija smatraće se krivičnim djelom", dodao je Strommer.

Švedska je u četvrtak saopštila da će raditi na pooštravanju zakona o članstvu u terorističkim organizacijama.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u maju prošle godine, napuštajući decenije vojnog nesvrstavanja, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara 2022. godine.

Međutim, Turkiye, članica NATO-a više od 70 godina, iznijela je prigovore, optužujući ove dvije države da tolerišu pa čak i podržavaju terorističke organizacije, uključujući PKK i terorističku organizaciju FETO, grupu koja stoji iza pokušaja puča u Turkiye 15. jula 2016. godine.

Švedska se obavezala da će pojačati saradnju s Turkiye u borbi protiv terorizma, kao dio sporazuma postignutog u junu prošle godine u Madridu.

TRT Balkan / agencije