Planirani štrajk uposlenika norveškog sektora nafte i gasa mogao bi imati značajan utjecaj na izvoz gasa.     Foto: Reuters


Planirani štrajk uposlenika norveškog sektora nafte i gasa mogao bi imati značajan utjecaj na izvoz gasa, s gubicima oko 13 posto dnevnog izvoza gasa, objavila je Norveška unija za naftu i gas (NOG) u ponedjeljak.


NOG je saopštio da je sindikat Ledernea već uputio obavijest da će izvesti 74 člana u štrajk na Equinorovim priobalnim platformama Gudrun, Oseberg South i Oseberg East i da će operacije biti obustavljene.

Udruženje je također potvrdilo da je dodatno produženje štrajka najavljeno za 6. juli, kada će štrajkovati 117 članova plinskih polja Heidrun, Aasta Hansteen i Kristin.
"Rezultat će biti dnevni gubitak proizvodnje nafte od ukupno 130.000 barela, dok će proizvodnja plina pasti za 292.000 barela ekvivalenta nafte dnevno ili 13 posto od ukupne količine za norveški kontinentalni pojas (NCS)", naveo je NOG.

Ova smanjenja su planirana nakon što je Lederne najavio štrajk jer je 30. juna postalo jasno da su članovi sindikata odbili nagodbu za kolektivne ugovore o platama o kojima je pregovarano ranije u junu.

TRT Balkan / agencije