Očekuje se da će 40 posto prosvjetnih radnika osnovnih i srednjih škola širom zemlje danas stupiti u štrajk.      Foto: AFP

Prosvjetni radnici osnovnih i srednjih škola u Francuskoj danas su stupili u štrajk tražeći poboljšanje uslova rada i povećanje plata.

Lokalni mediji su objavili da su prosvjetni radnici štrajkovali u glavnom gradu Parizu i mnogim gradovima na poziv vodećih obrazovnih sindikata u Francuskoj.

Dok sindikati pozivaju na poboljšanje plata i uslova rada od decembra 2023. godine, izjave ministrice obrazovanja Amelie Oudea-Castera prema državnim školama izazvale su reakcije prosvjetnih radnika.

Izvještava se da je sindikat obrazovanja FSU-SNUIpp predvidio stopu učešća u štrajku od 65 posto za Pariz i 50 posto za gradove Val-de-Marne, Drome, Ardeche i Pyrenees-Atlantiques.

Očekuje se da će 40 posto prosvjetnih radnika osnovnih i srednjih škola širom zemlje danas stupiti u štrajk.

Akcije su pokrenula četiri obrazovna sindikata u Francuskoj u decembru 2023. godine tražeći povećanje plata i poboljšanje uslova rada.

Nezadovoljstvo je još više poraslo nakon što je ministrica Oudea-Castera objavila da se nastava u državnim školama održava bez nastavnika, pa je svoju djecu poslala u privatnu školu u Parizu.

TRT Balkan / agencije