"Uskoro ću ići u Ankaru. Tačno vrijeme još nije određeno", rekao je Stoltenberg.         Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će uskoro posjetiti Ankaru kako bi s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom razgovarao o članstvu Švedske u NATO-u.

Stoltenberg je odgovarao na pitanja novinara prije današnjeg neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova održanog u Oslu, glavnom gradu Norveške.

Na pitanje u vezi članstva Švedske u NATO-u, Stoltenberg je izjavio da je početkom sedmice imao telefonski razgovor s predsjednikom Erdoganom.

"Uskoro ću ići u Ankaru. Tačno vrijeme još nije određeno", rekao je Stoltenberg.

Šef NATO-a je također istakao kako je članstvo Švedske u NATO-u jednako dobro za Švedsku kao i za skandinavske zemlje, baltičku regiju, ali i za cijeli NATO, samim time i za Turkiye i druge saveznike.

"Od danas, 1. juna, u Švedskoj stupa na snagu novi antiteroristički zakon. To pokazuje da Švedska sada poduzima nove korake kako bi pojačala borbu protiv terorizma, uključujući i borbu protiv PKK, koja je teroristička organizacija ne samo na listi Turkiye nego i Evropske unije, ali i prema procjeni mnogih drugih", kazao je Stoltenberg.

Naveo je kako pozdravlja snažnije zakonodavstvo u Švedskoj koje je stupilo na snagu i jačanje saradnje između Švedske i Turkiye. To će ujedno, kako je rekao, biti i dokaz da je Švedska ispunila svoje obaveze koje proizlaze iz Trilateralnog memoranduma potpisanog u Madridu.

"Ne bismo trebali zaboraviti da Turkiye ima neke legitimne sigurnosne brige jer nijedan saveznik nije toliko napadnut terorizmom kao Turkiye. Iz tog razloga važno je da radimo zajedno s Turkiye protiv svih oblika terorizma. Zato pozdravljam ono što su saveznici u NATO-u učinili, kao i ono što je Švedska učinila prošlog mjeseca kako bi ubrzala borbu protiv terorizma i saradnju s Turkiye. Uvjeren sam da će švedski protokol o pristupanju biti uskoro ratificiran", zaključio je Stoltenberg.

TRT Balkan / agencije