Stoltenberg je govorio na konferenciji za novinare nakon sastanka s rumunskim premijerom Nicolaeom Ciucom u sjedištu NATO-a.     Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da je zadovoljan saradnjom Turkiye i Švedske u kontekstu članstva u NATO savezu te da će uskoro posjetiti Turkiye i sastati se s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.
Stoltenberg je govorio na konferenciji za novinare nakon sastanka s rumunskim premijerom Nicolaeom Ciucom u sjedištu NATO-a.

Navodeći da neće nagađati o tome koliko će trajati rat u Ukrajini, Stoltenberg je rekao kako je "NATO spreman podržati Ukrajinu koliko god rat trajao".

"Znamo da ono što Ukrajina može postići za pregovaračkim stolom u potpunosti ovisi o snazi ​​na bojnom polju. Dakle, moramo ojačati njihovu poziciju za pregovaračkim stolom pružanjem vojne podrške, a to je upravo ono što NATO saveznici rade", poručio je Stoltenberg.

Na pitanje o članstvu Švedske i Finske, Stoltenberg je rekao: "Pozdravljam to što Švedska i Turkiye zajedno rade na provedbi zajedničkog memoranduma".

Podsjećajući da će se švedski premijer Ulf Kristersson također sastati s predsjednikom Erdoganom, Stoltenberg je kazao: "Uskoro ću ići u Turkiye na susret s predsjednikom Erdoganom."

Stoltenberg je dodao kako je uvjeren da će članstvo Švedske i Finske biti ratificirano u parlamentima 30 država članica.

TRT Balkan / agencije