Čelnici su izrazili potporu Ukrajini u njenoj obrani od ruske invazije i zatražili da se Rusija odmah povuče sa svih okupiranih teritorija.     Foto: Reuters

To stoji u zajedničkoj izjavi predsjednika Češke, Estonije, Latvije, Litve, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunjske, Crne Gore i Slovačke, koja je objavljena na web stranici poljskog predsjednika.

"Ponavljamo našu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Ne priznajemo i nikada nećemo priznati ruske pokušaje aneksije bilo kojeg ukrajinskog teritorija. Čvrsto stojimo iza odluke sa samita NATO-a u Bukureštu 2008. u vezi s budućim članstvom Ukrajine", navodi se u saopćenju.

Čelnici su izrazili potporu Ukrajini u njenoj obrani od ruske invazije i zatražili da se Rusija odmah povuče sa svih okupiranih teritorija. Također su pozvali sve saveznike da znatno povećaju svoju vojnu pomoć Ukrajini.

"Svi koji počine zločine agresije moraju odgovarati i biti izvedeni pred lice pravde", istaknuli su čelnici.

Kako je objavljeno, 30. septembra predsjednik Volodymyr Zelensky, predsjednik Verkhovna Rada Ruslan Stefanchuk i premijer Denys Shmyhal potpisali su zahtjev Ukrajine za ubrzani pristup NATO-u.FENA