Izraelska policija napala ekipu TRT-a dok je snimala kako tuku Palestince

Izraelska policija napala ekipu TRT-a dok je snimala kako tuku Palestince

Uprkos ograničenjima Izraela, 35.000 vjernika klanjalo je džuma-namaz u Al-Aksi.
Iz ureda TRT Jerusalem su istakli da je tim na terenu više puta pokazao svoje press-kartice koje pokazuju važeću akreditaciju u Izraelu.      Foto: TRT 

Izraelska policija napala je ekipu TRT News koja je snimila trenutke kada su tukli Palestince koji su pokušali da dođu do džamije Al-Aksa u okupiranom Istočnom Al-Qudsu (Jerusalem).

Kao i svakog petka, izraelska policija je od jutarnjih sati raspoređena sa željeznim barijerama oko i na kapijama Starog Grada okupiranog Istočnog Al-Qudsa, gdje se nalazi i džamija Al-Aksa.

Izraelska policija provjeravala je identitete onih koji su došli na molitvu petkom, posebno palestinske omladine, i spriječila neke od njih da dođu do Al-Akse.

Došlo je do sukoba kada je izraelska policija pokušala spriječiti neke Palestince da dođu do Al-Akse.

Policija je Palestince tukla pendrekom.

Fotografije krvave odjeće nekih Palestinaca koje je povrijedila izraelska policija dijele se na društvenim mrežama.

Izraelska policija napala je i ekipu TRT Newsa koja je snimila ove trenutke, a snimatelj Omer Avvad je pao na zemlju od posljedica guranja policije. Izraelska policija je nasilno udaljila novinare s tog područja.

Iz ureda TRT Jerusalem su istakli da je tim na terenu više puta pokazao svoje press-kartice koje pokazuju važeću akreditaciju u Izraelu.

Uprkos izraelskim ograničenjima, 35.000 muslimana klanjalo je namaz petkom u džamiji Al-Aksa.

Izraelska policija je uvela stroga ograničenja koja sprečavaju hiljade ljudi da se mole u džamiji Al-Aksa od 7. oktobra prošle godine, kada su počeli napadi na Pojas Gaze.

TRT Balkan / agencije