"Pozdravljam potpisivanje Protokola o pristupanju Švedske od predsjednika Erdogana i njegovo proslijeđivanje Skupštini", rekao je Stoltenberg.             Foto: AA

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je u ponedjeljak potez turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da potpiše Protokol o pristupanju Švedske Alijansi i proslijedi ga turskom parlamentu.

"Pozdravljam potpisivanje Protokola o pristupanju Švedske od predsjednika Erdogana i njegovo proslijeđivanje Skupštini", rekao je Stoltenberg.

Dodao je da se raduje "brzom odobrenju" Švedske kao punopravne članice NATO saveza.

"Kao što sam spomenuo na svom nedavnom sastanku s predsjednikom Erdoganom tokom vikenda, ovaj razvoj događaja će cijelu Alijansu učiniti jačim i sigurnijim," dodao je.

Stoltenberg će u ponedjeljak posjetiti Švedsku i sastati se s premijerom Ulfom Kristerssonom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisao je Protokol o pristupanju Švedske NATO-u i poslao ga turskom parlamentu na ratifikaciju, saopštila je Direkcija za komunikacije pri Predsjedništvu Turkiye.

Švedski premijer je također pozdravio potpisivanje protokola.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u ubrzo nakon što je Rusija pokrenula rat u Ukrajini u februaru 2022.

Iako je Turkiye odobrila članstvo Finske u NATO-u, čeka da se Švedska pridržava trilateralnog memoranduma potpisanog prošlog juna u Madridu u cilju rješavanja sigurnosnih zabrinutosti Ankare u vezi s terorizmom.

TRT Balkan / agencije