Puigdemont sada nagovara separatiste da se pregrupiraju kako bi se ponovno okupili za nezavisnost.     Foto: Reuters

Španski Ustavni sud u utorak je jednoglasno prihvatio žalbu koju je podnijela španska vlada protiv nove inicijative za nezavisnost koju je usvojio katalonski parlament.

Sudsko prihvatanje žalbe znači da će inicijativa biti obustavljena tokom perioda revizije.

Popularna inicijativa kojom se sugerira da bi regija trebala proglasiti nezavisnost od Španije dobila je zeleno svjetlo katalonskih političara ranije ove godine.

Uprkos spremnosti Madrida da usvoji kontroverzni prijedlog zakona o oprostu za one koji su uključeni u separatistički pokret, ministar pravde Felix Bolanos naglasio je da vlada ne podržava katalonsko održavanje referenduma ili odvajanje od Španije.

Pored toga, separatistički diskurs se zahuktao uoči regionalnih katalonskih izbora 12. maja.

Tokom govora u španskom parlamentu u ponedjeljak, katalonski predsjednik Pere Aragones upozorio je da je referendum o nezavisnosti "neizbježan".

On je nedavno tvrdio da je pronašao način za održavanje referenduma koji bi bio ustavan, unatoč protivljenju vlade.

Španska manjinska koalicijska vlada trenutno se oslanja na podršku katalonskih separatista za donošenje bilo kakvog novog zakona.

Pregovori su u toku, ali potez vlade da blokira svježu inicijativu za nezavisnost bio je žestoko kritiziran.

"Nama se čini da vlada nije ništa naučila... pokušavaj da se ograniče parlamentarne rasprave nikada neće dovesti do rješenja", rekla je Patricia Plaja, glasnogovornica katalonske vlade, prenijela je La Vanguardia. Ona je optužila socijaliste za "pretjerano reagiranje protiv nezavisnosti" zbog vlastitog "izbornog interesa".

U međuvremenu, Carles Puigdemont, bivši predsjednik Katalonije koji je bio u samoizgnanstvu nakon neuspjelog nastojanja za proglašenje nezavisnosti 2017, također se vratio u trku za vođenje regije.

On bi trebao imati koristi od novog zakona o oprostu, koji bi otvorio put za njegov povratak. Međutim, kako je prijedlog zakona zapeo u Senatu, nije jasno hoće li to biti moguće prije izbora ili ceremonije polaganja zakletve.

Puigdemont sada nagovara separatiste da se pregrupiraju kako bi se ponovno okupili za nezavisnost.

Od nelegalnog referenduma u regiji i kasnijeg proglašenja nezavisnosti 2017. godine, podrška ovom cilju opada.

Ankete pokazuju da će katalonsko krilo španske Socijalističke stranke osvojiti najviše glasova na izborima u maju, ali zajedno bi separatističke stranke mogle osigurati i većinu.

TRT Balkan / agencije