U Madridu je cijena mjesečnih karata za javni prevoz prepolovljena, kao i u Barceloni.      Foto: Reuters

Cijene vožnje vozovima, metroom i autobusima u Španiji drastično su smanjene u četvrtak, u okviru paketa Vlade Španije za suzbijanje inflacije i podsticanje korištenja javnog prevoza.

Putnici koji često putuju sada se mogu besplatno voziti vozovima na kratkim i srednjim udaljenostima kojima upravlja javno preduzeće Renfe, dok su cijene na relacijama nekih brzih ruta snižene za 50 posto.

Većina gradova i regionalnih vlasti širom Španije primjenjuje popust najmanje 30 posto na javni prevoz, a detalji se razlikuju od grada do grada.

U Madridu je, naprimjer, cijena mjesečnih karata za javni prevoz prepolovljena, kao i u Barceloni, gdje su za 50 posto jeftinije i pojedinačne karte.

Vlada je izračunala da će putovanja vozom s popustima moći da uštede porodici koja živi na periferiji velikih gradova kao što su Madrid, Barcelona i Valencija od 150 do 250 eura mjesečno.

Cilj mjera je pomoć građanima i smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva.
"Ova mjera pomaže ljudima da uštede novac, pomaže Španiji da postane energetski nezavisnija ne trošeći više energije nego što je neophodno i pomaže u borbi protiv klimatskih promjena", izjavila je u srijedu glasnogovornica španske Vlade Isabel Rodriguez.

U Njemačkoj je završen sličan tromjesečni program koji je nudio neograničena putovanja regionalnim mrežama javnog prevoza za samo devet eura mjesečno.

Ovaj program je postigao uspjeh. Prema procjenama Njemačkog ekonomskog instituta u Kelnu, smanjio je ukupnu inflaciju za oko dva postotna boda, te je značajno smanjio zagađenje i korištenje fosilnih goriva.

TRT Balkan / agencije