Vjetar stvara velike probleme za oko 700 vatrogasaca i 20 letjelica koji rade na gašenju požara.          Foto: Reuters

Jak vjetar i toplo vrijeme ne olakšavaju posao vatrogascima koji se danima bore sa vatrenom stihijom u regijama Valencije i Aragona u Španiji.

Požar je aktivan od četvrtka prošle sedmice. Zbog požara, koji se približio stambenim naseljima, evakuisane su hiljade ljudi.

Zvaničnici procjenjuju da je više od 4.000 hektara šume izgorjelo u prvom velikom požaru u Španiji ove godine.

U požaru je uništeno malo selo La Garcia. Na sreću, među više od 1.500 ljudi koji su evakuisani u četvrtak, niko nije teže povrijeđen.

"La Garcia se nalazi na prekrasnom mjestu, okružena planinama i šumama", rekao je gradonačelnik Daniel Riera španskom dnevniku “El Pais“.

Vjetar stvara velike probleme za više od 700 vatrogasaca i 20 letjelica koji rade na gašenju požara.

U ponedjeljak poslijepodne, plamen se opasno približio selu Montan, prijeteći da će spaliti mjesto u Valenciji sa 359 stanovnika.

U međuvremenu, još tri sela u Valenciji su evakuisana u ponedeljak, dok su u još jednom stanovnici zatvoreni u svojim domovima zbog dima.

Španska meteorološka agencija saopćila je u nedjelju da se zemlja zvanično nalazi u dugotrajnoj suši. Zima je bila nadprosječno topla, a isto se očekuje i tokom proljeća i ljeta.

Policija još istražuje uzrok požara, ali predstavnica Vlade Pilar Benabe potvrdila je da je u pitanju "ljudski faktor".

Prošla godina je bila najgora u historiji Španije kada je riječ o šumskim požarima. Izgorjelo je više od 310 hiljada hektara zemljišta.

TRT Balkan / agencije