Španski premijer Pedro Sánchez pozdravio je "korak izgradnje povjerenja" na ceremoniji potpisivanja u Rabatu.     Foto: AP

Maroko je saveznik zapadnih sila u borbi protiv ekstremizma i važan je u pomaganju migracijskoj politici EU. Španski premijer Pedro Sánchez pozdravio je "korak izgradnje povjerenja" na ceremoniji potpisivanja u Rabatu.

Dokumenti potpisani u četvrtak uključuju paket od 800 miliona eura za podsticanje ulaganja španskih firmi u Maroku, dva memoranduma o migracijama i, između ostalog, i sporazum za obrazovanje i obuku za posao.

Sastanak, na kome je učestvovalo 11 španskih ministara i 13 iz marokanske vlade, također je uključivao ponovnu obavezu da se konačno otvore carinarnice na graničnim prelazima u španskim sjevernoafričkim enklavama Ceuti i Melilli, koje Maroko službeno ne priznaje kao evropske teritorije. Nije naveden tačan datum ili raspored za otvaranje carinarnica.

To bi bio podsticaj za lokalnu ekonomiju s obje strane granice. Prije pandemije COVID-19, kopneni prelazi bili su propusni za tokove krijumčarene robe, a sada je cilj da se roba kreće kamionima i uz uredno plaćene carine.

Granice su također često mjesta tragedije za Afrikance koji povremeno pokušavaju da sruše ograde u nadi da će nastaviti put do kontinentalne Evrope. Metode granične policije i Španije i Maroka našle su se pod intenzivnom kontrolom nakon pogibije najmanje 23 osobe, od kojih su mnogi navodno izbjeglice iz Sudana, kada su prošle godine pokušali da obore graničnu ogradu u Melilli.

Maroko je primio stotine miliona eura od EU posljednjih godina za suzbijanje neregularnih migracija koje su za Španiju dostigle vrhunac 2018. sa 64.000 migranata.

Evropski zvaničnici hvale Maroko što je pomogao da se to smanji na 31.000 migranata prošle godine. Od tog broja za 2022, skoro 29.000 ih je stiglo na špansko kopno ili njene Kanarske otoke, uglavnom malim čamcima. Hiljade ih je poginulo ili nestalo na moru. Među tim migrantima bili su i Marokanci, prenosi AP.

FENA