Nivo nevidljivih toksičnih supstanci, koje se nazivaju perfluoroalkil i polifluoroalkil supstance (PFAS), pronađenih u slatkovodnim ribama, 278 puta je viši nego što je pronađena u komercijalno prodanoj ribi.     Foto: Reuters


Novo istraživanje objavljeno u časopisu Environmental Research, u kojem su istraživači analizirali nivoe "vječnih hemikalija" u slatkovodnim ribama, otkrilo je ove podatke.

Nivo nevidljivih toksičnih supstanci, koje se nazivaju perfluoroalkil i polifluoroalkil supstance (PFAS), pronađenih u slatkovodnim ribama, 278 puta je viši nego što je pronađena u komercijalno prodanoj ribi.

Supstance PFAS se koriste kao agensi otporni na vodu i toplotu u neljepljivim tavama, tekstilu, pjenama za gašenje požara i ambalaži za hranu od kada su prvi put razvijeni 1940-ih.

Oni su neuništivi, što znači da su se zagađivači tokom vremena nakupili u vazduhu, u tlu, jezerima i rijekama, u hrani i vodi za piće, pa čak i u našim tijelima. Oni su povezani s brojnim zdravstvenim problemima, uključujući oštećenje jetre, visok holesterol, smanjene imunološke reakcije i nekoliko vrsta raka.

„Ne mogu više da gledam ribu bez razmišljanja o zagađenju PFAS-om“, rekao je David Andrews, jedan od autora istraživanja.

Istraživanje dolazi nakon što su Danska, Njemačka, Nizozemska, Norveška i Švedska Evropskoj agenciji za hemikalije predale prijedlog, „jedan od najširih u historiji EU“, za zabranu PFAS-a.

TRT Balkan / agencije