U julu 2023. godine Generalna skupština UN-a jednoglasno je usvojila rezoluciju koju je sponzorirao Maroko, u kojoj se djela nasilja nad vjerskim simbolima, svetim knjigama i bogomoljama nazivaju kršenjem međunarodnog prava.              Foto: Getty Images

Generalna skupština UN-a uključila je skrnavljenje svetih knjiga, uključujući i Kur’an, u nacrt rezolucije o rasizmu, diskriminaciji i zločinima iz mržnje, kao odgovor na prijedlog koji je podnijela Turkiye.

Stalna predstavnica Ankare pri UNESCO-u, ambasadorica Gulnur Aybet, rekla je da „smo pod turskim vodstvom dodali rezoluciju Generalne skupštine UN-a kojom se zločini protiv svetih knjiga proglašavaju kršenjem međunarodnog prava u nacrt odluke UNESCO-a”.

“Izjavljujući našu podršku borbi protiv svih oblika zločina iz mržnje, naglasila sam alarmantan porast zločina povezanih s mržnjom prema islamu posljednjih godina”, dodala je izaslanica.

“Napomenula sam da UNESCO treba djelovati u skladu s rezolucijama UN-a u tom pogledu. Nacrt rezolucije je prihvaćen uz amandmane koje smo predložili. Nastavimo borbu.”

Djela skrnavljenja Kur’ana u Evropi pokrenula su debatu o vjerskoj toleranciji i slobodi izražavanja, što je potaknulo pozive na dublje razumijevanje vjerske osjetljivosti i preispitivanje ravnoteže između slobode govora i poštivanja vjerskih uvjerenja.

U julu 2023. godine Generalna skupština UN-a jednoglasno je usvojila rezoluciju koju je sponzorirao Maroko, u kojoj se djela nasilja nad vjerskim simbolima, svetim knjigama i bogomoljama nazivaju kršenjem međunarodnog prava.

TRT Balkan / agencije