Sjeverna Koreja: Kimvo Jong-un i Sergey Shoygu na vojnoj paradi

Sjeverna Koreja: Kimvo Jong-un i Sergey Shoygu na vojnoj paradi

Paradi povodom “Dana pobjede“ u Pjongjangu je prisustvovala i visoka delegacija Kine.
Ruski ministar odbrane Sergey Shoygu dijelio je pozornicu sa Kim Jong-unom dok je sjevernokorejski lider predsjedavao vojnom paradom povodom obilježavanja 70. godišnjice “Dana pobjede“ Sjeverne Koreje.          Foto: Reuters

Ruski ministar odbrane Sergey Shoygu dijelio je pozornicu sa Kim Jong-unom dok je sjevernokorejski lider predsjedavao vojnom paradom povodom obilježavanja 70. godišnjice “Dana pobjede“ Sjeverne Koreje.

Sjevernokorejska agencija KCNA javlja da je paradi prisustvovala i delegacija koju je predvodio Li Hongzhong, potpredsjednik Stalnog komiteta Kineskog nacionalnog narodnog kongresa.

Vojna parada održana je sinoć u glavnom gradu Pjongjangu i bila je to šesta vojna parada u Sjevernoj Koreji od oktobra.

Sjevernokorejska vojska je na paradi pokazala nove bespilotne letjelice, kao i nove podvodne dronove “Haeil“ i najveće nuklearne projektile u zemlji.

Sjevernokorejski lider Kim je u srijedu primio rusku delegaciju i razgovarao o načinima za dalje jačanje bilateralne saradnje. Posjetili su i manifestaciju Izložba oružja-2023 na kojoj je predstavljeno novo oružje i oprema.

Korejski rat je počeo 25. juna 1950. godine, a završio se 27. jula 1953. godine, nakon potpisivanja sporazuma o prekidu vatre, okončavši sukob, iako mirovni sporazum nikada nije potpisan.

TRT Balkan / agencije