Ranije u subotu, Kim je posjetio i zračnu bazu Kneviči, gdje je pregledao strateške bombardere, višenamjenske borbene avione i druge ratne avione, kao i rusku Pacifičku flotu, i ukrcao se na fregatu Maršal Šapošnjikov.     Foto: Reuters

Lider Sjeverne Koreje u posjeti Kim Jong-un razgovarao je u Moskvi s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom kako bi ojačao vojnu saradnju i razmjenu, javili su u nedjelju državni mediji.

Kim se sastao sa Šojguom u Vladivostoku u subotu dok je na turneji po ruskom Dalekom istoku nakon što se prošle srijede sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavila je zvanična korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Oni su "razmijenili svoja konstruktivna mišljenja o praktičnim pitanjima koja se pojavljuju u daljem jačanju strateške i taktičke koordinacije, saradnje i međusobne razmjene između oružanih snaga dvije zemlje i u oblastima njihove nacionalne odbrane i sigurnosti", saopćeno je iz KCNA.

Ranije u subotu, Kim je posjetio i zračnu bazu Kneviči, gdje je pregledao strateške bombardere, višenamjenske borbene avione i druge ratne avione, kao i rusku Pacifičku flotu, i ukrcao se na fregatu Maršal Šapošnjikov.

On je u utorak došao u Rusiju na Putinov poziv, održavajući razgovore na kosmodromu Vostočni.

Rusija je prva zemlja koju je sjevernokorejski lider posjetio od početka 2020, kada je počela pandemija, kada su državne granice zatvorene.

Prije toga je došao u Rusiju u aprilu 2019. godine, a on i Putin održali su razgovore u Vladivostoku, njihov prvi susret.

TRT Balkan / agencije