Snage Sjeverne Koreje jutros su pokušale lansirati satelit u orbitu, ali je pokušaj propao zbog kvara na motoru rakete nosača.     Foto: Reuters

Snage Sjeverne Koreje jutros su pokušale lansirati satelit u orbitu, ali je pokušaj propao zbog kvara na motoru rakete nosača koja je zbog toga pala u more.

Sjevernokorejska agencija KCNA javlja da je vojni izviđački satelit Malligyong-1 lansiran iz satelitskog centra Sohae na sjeveru zemlje, ali se sa svojom raketom nosačem srušio u more na zapadu Korejskog poluotoka.

U saopćenju Nacionalne uprave za zrakoplovstvo i svemirski razvoj (NADA) navedeno je da je raketa nosač izgubila na ubrzanju zbog toga što sistem paljenja drugog stepena nije radio na vrijeme.

Zbog lansiranja, u glavnom gradu Južne Koreje Seulu i japanskom otoku Okinawa izdano je upozorenje sirenama.

Južnokorejska vojska saopćila je da je utvrđeno da je raketa ispaljena sa sjeverozapadne obale Sjeverne Koreje pala 200 kilometara od otoka Eocheong.

Južna Koreja, SAD, Japan i Ujedinjene nacije osudile su ovaj pokušaj lansiranja sjevernokorejskog satelita i ocijenili ga još jednim provokativnim potezom Pjongjanga.

Bio je to šesti neuspjeli pokušaj sjevernokorejskog lansiranja satelita od 2016. godine.

Administracija Pjongjanga obavijestila je Japan i Međunarodnu pomorsku organizaciju da će lansirati satelit negdje između 31. maja i 11. juna.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija zabranilo je Sjevernoj Koreji lansiranje tehnologijom navođenih projektila, kao dio sankcija uvedenih zbog njezinog programa nuklearnog oružja.

TRT Balkan / agencije