Yoon je izjavio da će, ako administracija Pyongyanga pokuša upotrijebiti bilo kakvo nuklearno oružje, Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja "pružiti brz, razorni i odlučan odgovor koji će dovesti do kraja režima".     Foto: Reuters Archive

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol izjavio je da je vojna saradnja Sjeverne Koreje i Rusije "nezakonita i nepravedna" i poručio da će se međunarodna zajednica čvršće ujediniti protiv toga.

U razgovoru za Associated Press, Yoon je dao ocjene o saradnji Sjeverne Koreje i Rusije i 78. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) koji će se održati u New Yorku.

Navodeći da je vojna saradnja Sjeverne Koreje i Rusije "nezakonita i nepravedna" jer je protivna rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i drugim međunarodnim sankcijama, Yoon je rekao: "Međunarodna zajednica će se čvršće ujediniti protiv takvog poteza".

Yoon je izjavio da će, ako administracija Pyongyanga pokuša upotrijebiti bilo kakvo nuklearno oružje, Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja "pružiti brz, razorni i odlučan odgovor koji će dovesti do kraja režima".

Navodeći da će Washington i Seul povećati svoj kapacitet odvraćanja i odgovora na nuklearnu ili raketnu prijetnju Sjeverne Koreje, Yoon je napomenuo da će se "prošireno odvraćanje" između dvije zemlje pretvoriti u zajednički sistem.

Yoon je također naveo da sigurnosna saradnja između Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država i Japana neće štetiti odnosima s Kinom i "nema namjeru marginalizirati bilo koju zemlju ili formirati posebnu koaliciju".

Osvrćući se na svoje sastanke sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i premijerom Li Jiangom, Yoon je rekao da "Kina takođe pridaje značaj svojim odnosima sa Južnom Korejom".

Naveo je da će tokom posjete New Yorku održati bilateralne sastanke sa liderima oko 30 zemalja.

TRT Balkan / agencije