Sjevernokorejski lider je rekao da je lansiranje ICBM-a “šokiralo“ SAD, optužujući Washington za trenutnu napetost u regionu.      Foto: Reuters Archive

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un ponovo je zaprijetio da njegova zemlja neće oklijevati da pokrene nuklearni napad ako ga neprijatelj isprovocira nuklearnim oružjem.

Kim je posjetio vojnike Druge čete crvene zastave, koji su u ponedjeljak učestvovali u lansiranju interkontinentalne balističke rakete (ICBM) Hwasong-18, javila je Korejska centralna novinska agencija.

Uspješno lansiranje ICBM-a nazvao je jasnom porukom ofanzivnog načina suprotstavljanja i poručio vojnicima da je lansiranje dobar primjer evolucije nuklearne strategije zemlje i sjevernokorejske doktrine da ne oklijeva čak ni s nuklearnim napadom ako je neprijatelj provocira nuklearnim oružjem.

Sjevernokorejski lider je rekao da je lansiranje ICBM-a “šokiralo“ SAD, optužujući Washington za trenutnu napetost u regionu.

S druge strane, najviši diplomati SAD-a, Južne Koreje i Japana osudili su Sjevernu Koreju zbog uzastopnih lansiranja projektila ove sedmice i pozvali Pjongjang da zaustavi dalje provokacije.

TRT Balkan / agencije